Kontakt | E-biblioteka | Galerija

Uspešne priče

Trag fondacija :: Uspešne priče :: Uspešne priče po regionima

Uspešne priče po regionima

Loznica - Odlična saradnja civilnog društva i kriznih štabova

Uspešne priče po regionima >> Zapadna Srbija
Loznica je kao i dobar deo Srbije bila pogođena rekordnom kišom koja je potopila celo područije. Poplavljeno je 5.000 domaćinstava i ugroženo oko 20 hiljada ljudi. Evakuisano je i zbrinuto oko 100 lica dok je oko 2.000 građana privremeno smešteno kod rodbine i prijatelja, a pod vodom se našlo 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Šteta, koja je prema prvim procenama bila oko 1,6 milijardi dinara, najvidljivija je na infrastrukturi, putevima, mostovima, objektima za stanovanje i u poljoprivredi.

U takvoj kriznoj sitaciji je veoma važna dobra koordinacija nadležnih službi, a pomoć su osim građana dali i članovi organizacija civilnog društva.

Jedna od vrednijih na terenu bila je „Iskra“ koja je danima pružala pomoć u dezinfekciji sela i naselja. Međutim, prvo je bilo potrebno nabaviti ispravne pumpe. Prva pomoć stigla je od fondacije Trag u vidu hitne donacije, pa su pumpe brzo stigle gde su bile potrebne.

 “Za ovaj posao bili su potrebni stručni ljudi i nekoliko obrazovanih i motivisanih saradnika se prijavio pa smo uz zdravstvene radnike Doma zdravlja u utorak 20.maja krenuli u posao asanacije terena i dezinfekcije”, rekla je Nada Đurić iz organizacije „Iskra“.
Broj obuhvaćenih domaćinstava se povećavao kako je odmicalo vreme i sticalo se iskustvo. Za četiri dana je obuhvaćeno 17 naselja sa preko 400 domaćinstava u grupama gde su učestvovali aktivisti i volonteri „Iskre“.

“Građani su bili veoma zahvalni što se dezinfekcija obavlja brzo i efikasno, dok su stručni voloteri pomagali i davali savete o ponašanju u ovoj situaciji.”
Nada Đurić ističe da su gradske vlasti bile otvorene za sve vrste saradnje sa svima koji iskažu želju da pomognu, ali ne samo sada, nego od ranije.

“Organizacije civilnog društva učestvuju u kreiranju svih strateških dokumenta, lokalnih akcionih planova i pozivaju nas na sastanke sa potencijalnim donatorima, ministarstvima ili fondovima. Nadamo se da će tako ostati i na dalje.”


Zahvaljujemo se CRTA-i što je sastavila i podelila priče organizacija koje smo podržali. - See more at: http://www.tragfondacija.org/pages/posts/trstenik-ndash-solidarnost-na-delu-1472.php#sthash.WaM5CcNi.dpuf


Zahvaljujemo se CRTA-i što je sastavila i podelila priče organizacija koje smo podržali. - See more at: http://www.tragfondacija.org/pages/posts/trstenik-ndash-solidarnost-na-delu-1472.php#sthash.WaM5CcNi.dpuf
Zahvaljujemo se CRTA-i što je sastavila i podelila priče organizacija koje smo podržali.Zahvaljujemo se CRTA-i što je sastavila i podelila priče organizacija koje smo podržali. - See more at: http://www.tragfondacija.org/pages/posts/trstenik-ndash-solidarnost-na-delu-1472.php#sthash.WaM5CcNi.dpuf
<< nazad

  

 

 

 

O nama | Donacije | Razvoj filantropije | Javne politike | Usluge | Doniraj | Uspešne priče | Kontakt | Arhiva

Početna stranica | Uslovi korišćenja | Administrator