Kontakt | E-biblioteka | Galerija

Vesti

Trag fondacija :: Vesti :: Vesti 2015

Vesti 2015

Održan Serbia Visions - prvi multikongres u Srbiji

U subotu je u Beogradu održan Serbia Visions prvi multikongres u Srbiji koji su organizovali Privredna komora Srbije i Nemačko – srpsko privredno udruženje. Serbian Visions je okupio veliki broj organizacija civilnog društva i kompanija sa ciljem podsticanja njihove međusobne saradnje i unapređenja filantropije u Srbiji.
 
Trag fondacija je učestvovala kao organizator panel diskusije “Razvoj filantropije u Srbiji“. Na panelu su govorili Nathan Koeshall iz Fondacije Katalist, Nemanja Brković iz Koncerna Bambi, Aleksandar Prica iz Asocijacije Duga i Marija Mitrović iz Trag fondacije.Nathan Koeshal je predstavio ključne nalaze medijskog izveštaja o stanju filantropije u Srbiji i davanju za opšte dobro na Zapadnom Balkanu iz 2013. godine. Catalyst je u toj godini, praćenjem izveštaja medija, zabeležio 1041 akciju i procenio da je ukupna vrednost donacija za 2013. godinu u Srbiji 18 miliona evra. Već sada, procena davanja u 2014. godini se popela na preko 50 miliona evra, uglavnom zahvaljujući doprinosima sanaciji štete nastale poplavama. U 2013. najviše sredstava je dato za zdravstvo, podršku marginalizovanim grupama, smanjenje siromaštva i obrazovanje i najveći deo tih sredstava je otišao pojedincima i institucijama koje već podržava država ili lokalna samouprava.
 
U regionu, najveći broj akcija je registrovan u Hrvatskoj dok Srbija zauzima treće mesto iza Crne Gore (prema BDP po glavi stanovnika). I u regionu su najzastupljenije ove 4 teme i u proseku u 34,4% slučajeva primaoci donacija su pojedinci, u 29% slučajeva institucije a u 27,5 neprofitne organizacije.
 
Nemanja Biković se najviše osvrnuo na stanje korporativne filantropije u zemlji, šta su trendovi i izazovi, kao i na društveno odgovorno poslovanje Koncerna Bambi – njihovu strategiju, glavne ciljne grupe, planove za budućnost i sl.
 
Aleksandar Prica je govorio o iskustvima u prikupljanju sredstava u lokalnoj zajednici uz mnoštvo saveta organizacijama na šta u ovom procesu da obrate paznju.
 
Zaključci sa panela su da će OCD sve više morati da se oslone na prikupljanje sredstava na lokalu i da je u tom procesu najvažnije da se dobro upoznaju sa svojom ciljnom populacijom i zajednicom u kojoj rade, da naprave dobru procenu postojećih resursa u zajednici i da oforme tim sa jasno podeljenim ulogama. Organizacije treba da razrade fleksibilnu strategiju prikupljanja koja će se oslanjati na različite tehnike, da se povežu sa drugim organizacijama i da stalno vode računa o transparentnosti svojih aktivnosti i o svojoj reputaciji. Prica je preporučio da se OCD vremenom usmere i na dohodovane aktivnosti kao što su socijalna preduzeća i usluge i na taj način obezbede deo sredstava za svoj rad.
 
Trag fondacija više od deset godina podržava organizacije civilnog društva da strateški promišljaju i koriste inovativne filantropske i fandrejzing prakse kako bi postale dugoročno održive i svake godine sprovodi više različitih programa iz tih oblasti. Ovom prilikom pozivamo organizacije koje žele da izgrade svoje kapacitete da prate objave konkursa i da se prijave za programe Uspešni fandrejzing i Perspektiva za održivost koji će biti sprovodeni na jesen.
 


<< Nazad

  

 

 

 

O nama | Donacije | Razvoj filantropije | Javne politike | Usluge | Doniraj | Uspešne priče | Kontakt | Arhiva

Početna stranica | Uslovi korišćenja | Administrator