Kontakt | E-biblioteka | Galerija

Vesti

Trag fondacija :: Vesti :: Vesti 2015

Vesti 2015

Solar Ice d.o.o proizvela novo solarno vozilo

Braća Grabarević iz Subotice, vlasnici firme Solar Ice proizvela su novu verziju prototipa Univerzalnog ekološkog vozila na solarnu energiju koji je spreman za serijsku proizvodnju, zahvaljujući nagradama na nacionalnom i regionalnom Forumu za “Zelene ideje” i brojnim drugim nagradama i sopstvenim ulaganjem.

Prototip ovog ekološkog, inovativnog i ekonomičnog vozila koje ne emituje štetne gasove prvi put predstavljeno je javnosti 2012. godine na Paliću na takmičenju za inovativni izum i osvojilo je prvu nagradu.

Sledeće godine su imali više nego uspešno učešće na nacionalnom i regionalnom forumu za „Zelene ideje“ gde su osvojili dva treća mesta i novčane nagrade.

Prvo vozilo prodato je već 2014.godine i koristi se na ulicama Budimpešte. Od lokacija u Srbiji, prodaja sladoleda iz ovog samohodnog vozila za sada se odvija u Subotici i na Paliću. Sama proizvodnja odvija se na tri lokacije: u porodičnoj garaži, jednoj bravarskoj radionici i Poslovnom inkubatoru u Subotici, te se sa gradom razgovara o obezbeđivanju proizvodnog prostora unutar Slobodne zone kako bi se povećali proizvodni kapaciteti.

Novo samohodno vozilo služi za prodaju sladoleda, ali obezbeđuje i zagrevanje sendviča, čajeva, ceđenih sokova i drugih proizvoda i ovaj model tricikla je atraktivnog i modernijeg dizajna.

Po rečima direktora "Solar ajsa", Robert Grabarević, komora u koju se smeštaju proizvodi može da obezbedi temperaturu od minus 20 do plus 100 stepeni Celzijusa. Za pokretanje vozila i za hlađenje koristi se pet solarnih ploča. Vozilo je opremljeno najsavremenijom tehnologijom: solarne ploče, rashladne vitrine, MP3 muzika, LED svetla, mala sudopera, slavina na senzor, antibakterijska radna površina, električni točkovi i saobraćajna signalizacija. Sa jednim punjenjem baterije vozilo može da pređe i do 30 kilometara, odnosno da radi 8 do 12 sati u kontinuitetu.

Iza ovog izuma stoje tri brata, Robert, Jovica i Josip Grabarević, mladi, entuzijastični pronalazači iz Subotice, koji su pored novca u protekle 4 godine u svoju ideju uložili veliki rad, veru i upornost.
 
Za svoj rad nagrađeni su broj priznanjima i nagradama kako u zemlji tako i u inostranstvu, a proizvod je patentiran u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Naučno istraživački institut iz Nemačke "Fraunhofer" CSP je braću Grabarević uključio u projekat "Horizon 2020" za zelena vozila. Njihova uloga u projektu je ispitivanje i testiranje najnovije generacije Bio solarnih panela koji će se verovatno tek za pet godina naći u slobodnoj prodaji. Paneli će se testirati u urbanoj sredini na teritoriji Subotice.

Grabarević su razvili i inteligentni softver i hardver koji upravlja sa svim modulima u različitim režimima rada. Njihova vozila poseduju CE sertifikat kao i svu ostalu dokumentaciju koja je potrebna za izvoz na evropsko i svetsko tržište.

Nacionalni forum za „Zelene ideje“ partnerski su pokrenuli Trag fondacija, Fond braće Rokfeler i Erste Banka. Novi konkurs za Nacionalni forum za „Zelene ideje“ otvoren je do 25. maja 2015.godine.


 
 
Izvori:
www.subotica.com
http://solarice.rs
www.tragfondacija.org


 
 


<< Nazad

  

 

 

 

O nama | Donacije | Razvoj filantropije | Javne politike | Usluge | Doniraj | Uspešne priče | Kontakt | Arhiva

Početna stranica | Uslovi korišćenja | Administrator