Kontakt | E-biblioteka | Galerija

Arhiva

Trag fondacija :: Arhiva :: Arhiva vesti

Arhiva 2013.

OBAVEŠTENJE: Neradni dani
Zbog predstojećih praznika kancelarija Traga neće raditi u periodu 1-7. januar 2014. godine.
 
Želimo vam uspešnu 2014. godinu,

Trag tim.  detaljnije >>
Akcija “Kako raste drvo”
U okviru akcije “Kako raste drvo” udruženje „Zeleni krug” organizovalo je prodajnu izložba slika, 11. decembra u Bačkom Petrovcu i tom prilikom prikupilo 44.500 dinara, koje će Trag fondacija udvostručiti.


detaljnije >>
Rezultati konkursa za program Perspektiva za održivost: pet organizacija dobija tehnički grant
Na osnovu finalnih planova i intervjua koji je obavljen sa osam organizacija koje su imale priliku da naprave detaljan plan prikupljanja sredstava, tokom novembra 2013. godine,  Odbor za donacije Traga doneo je odluku o podršci pet organizacija koje će dobiti tehnički grant, u visini od 10. 000 USD.detaljnije >>
Okrugli sto o značaju, finansiranju i održivosti usluge Personalnog asistenta organizovao je Centar za samostalni život OSI Kragujevac
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Kragujevca, koji je Trag fondacija podržala u okviru programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama, organizovao je orkugli sto na temu „Usluge socijalne zaštite – put ka doprinosu osoba sa invaliditetom lokalnoj zajednici“ sa posebnim osvrtom na uslugu Personalnog asistenta za osobe sa invaliditetom, u petak, 13. decemba u kongresnoj sali Hotela Kragujevac.


detaljnije >>
Završen drugi trening o veštinama javnog zastupanja u oblasti socijalne zaštite
Predstavnici 12 organizacija civilnog društva tokom drugog trening modula obrađivali su teme licenciranja i akreditacije za pružanje socijalnih usluga, standarda kvaliteta usluga i nadležnosti aktera u sistemu socijalne zaštite. detaljnije >>
Počinje kampanja Dobro na dar! – za budućnost lokalnih zajednica u Srbiji

Šta možemo učiniti danas da Srbija kakvu želimo sutra postane stvarnost?

Gradimo prvu finansijsku zadužbinu za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji!

 

  

detaljnije >>
Rezultati konkursa za program Uspešni fandrejzing Trag fondacije: 12 organizacija uključeno u edukacije o veštinama prikupljanja sredstava
Odbor za donacije Trag fondacije doneo je odluku da u proces obuke o veštinama prikupljanja sredstava iz lokalnih izvora uključi sledećih 12 organizacija:
detaljnije >>
Kako napreduje prva finansijska zadužbina u Srbiji

Prošle godine osnovali smo u Trag fondaciji prvu finansijsku zadužbinu sa ciljem ulaganja u budućnost.
Ovo je trajni fond, u koji Trag i oni koji ga podržavaju ulažu novčana sredstva, koja zarađuju kamatu i iz kojih će se finansirati programi Trag fondacije.

 

 

 


 

detaljnije >>
Poziv na okrugli sto “Lokalni plan akcije za decu Zemuna”
Okrugli sto “Lokalni plan akcije za decu Zemuna”, u organizaciji udruženja “Evo ruka”, održaće se 11. decembra sa početkom u 11h u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III, Beograd.detaljnije >>
Udruženje “Na pola puta” poziva na izložbu fotografija
Udruženje “Na pola puta” iz Pančeva 5. decembra od 17 do 20 h, u Kafe galeriji “Eko paviljon” organizuje izložbu fotografija i radova svojih korisnika i korisnica, osoba sa intelektualnim poteškoćama. Donacije prikupljene od prodaje ulaznica namenjene su za akcije Udruženja.


detaljnije >>
Korporativno volontiranje: „Intesa od srca” za stare
Banca Intesa je u okviru svog programa korporativnog volonterstva “Intesa od srca” organizovala u tri grada Srbije druženje sa svojim starijim sugrađanima, krajem novembra.
Ovom prilikom Banca Intesa donirala je i pakete socijalne pomoći ugroženim starim licima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
detaljnije >>
Još jedna uspešna fandrejzing žurka
Koncertom „Sweet escape“, održanom 30. novembra u KC Grad-u, Udruženje Prostor prikupilo je od prodatih ulaznica 48 hiljada dinara.

detaljnije >>
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Kragujevca organizovao sportski inkluzivni susret
Sportski inkluzivni susret kome je prisustvovalo približno 100 građana Kragujevca, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac, organizovao je u ponedeljak 25. novembra, u Sportskom centru Park. Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Kragujevac Trag fondacija podržala je okviru programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama, i zalaže se za izdvajanje sredstava iz budžeta Grada Kragujevca za 2014. godinu, za uslugu Personalnog asistenta.

detaljnije >>
Četvrta međunarodna konferencija o društveno odgovornom poslovanju
Četvrta međunarodna konferencija o društveno odgovornom poslovanju – CSR Forum održaće se 3. decembra u Beogradu u organizaciji Foruma poslovnih lidera Srbije i Smart kolektiva. 


detaljnije >>
Program Uspešni fandrejzing – uskoro rezultati konkursa
Početkom sledeće nedelje biće poznati rezultati konkursa za program Uspešni fandrejzing, Trag fondacije.
Na konkurs za ovaj program pristigle su 44 prijave, od kojih će dvanaest organizacija koje uspešno prođu proces selekcije imati priliku da učestvuju na tri modul treninga obuke o fandrejzingu.detaljnije >>
Podržani projekti u septembarskoj rundi Aktivnih zajednica
U septembarskoj  rundi odlučivanja Trag fondacija podržala je projekte 24 organizacije civilnog društva i neformalnih grupa iz Srbije, u ukupnom iznosu od 8.333.806,92 dinara.

detaljnije >>
Rezultati konkursa za program Perspektiva za održivost: osam organizacija ušlo u uži izbor
Selekcioni odbor za program Perspektiva za održivost – program namenjen inovativnim fandrejzing i filantropskim praksama, doneo je odluku da u dalji tok programa uključi sledećih 8 organizacija: Proaktiv, Niš, Centar za integraciju mladih, Beograd, Zelena lista Srbije, Gornji Milanovac, CRTA, Beograd, Beogradski festival cveća, Beograd, UG Srbija u pokretu, Beograd, Belhospice, Beograd i Konjički klub, Aranđelovac.detaljnije >>
Svakog četvrtka u Udruženju “Jelek”: Grupa psihološke podrške samohranim roditeljima
”Pozivamo sve samohrane roditelje da nam se pridruže i ovog četvrtka od 18 do 20 sati u kancelariji Udruženja “Jelek”, u ulici Bulevar revolucije br. 44 u Grockoj” – poručuju iz Jelek-a.

detaljnije >>
Prikupljeno 1.000 komada praznih baterija u jučerašnjoj akciji u Leskovcu

Udruženje Porečje iz Vučja organizovalo je juče još jednu u nizu akcija prikupljanja starih baterija u Leskovcu i tom prilikom je za samo pola sata sakupljeno 1.000 komada.
detaljnije >>
POZIV: Konsultativni sastanak za unapređenje uslova za razvoj filantropije i podsticanje davanja u Republici Srbiji
Trag fondacija ima čast da Vas pozove da uzmete aktivno učešće na sastancima pod nazivom Konsultativni sastanak za unapređenje uslova za razvoj filantropije i podsticanje davanja u R. Srbijikoji će biti održani u utorak 26. novembra 2013. godine u Regent Club Hotel-u, Generala Milojka Lešjanina 7a u Nišu sa početkom u 12 časova i u sredu, 27. novembra 2013. godine u Hotelu Zira, Ruzveltova 35 u Beogradu sa početkom u 13 časova.detaljnije >>
OBAVEŠTENJE: Novi kontakti Trag fondacije
Telefon i faks: +381 11 78 39 467 (4 linije)
 
Adresa: Đevđelijska 19, 11 120 opština Zvezdara
detaljnije >>
Učenici šest osnovnih škola u Boru učestvovali na proslavi Međunarodnog dana tolerancije koju je organizovalo udruženje Aurora
Na platou ispred Doma kulture u Boru, više od 60 učenika, iz šest osnovnih škola u Boru okupili su se na proslavi Međunarodnog dana tolerancije, u subotu, 16.novembra.
detaljnije >>
Počele kreativne radionice u okviru projekta "Inicijativa za žene na selu"
U okviru projekta "Inicijativa za žene na selu", udruženje Oaza Sigurnost koje je Trag fondacija podržala u okrviru programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama, organizovalo je prvu kreativnu radionicu u Dragobraći. Na radionici su se žene upoznale sa tehnikom ručnog rada - pačvork, nakon čega su i započeti prvi radovi...


detaljnije >>
OBAVEŠTENJE: Trag fondacija
Poštovane i poštovani,
 
Naša nova adresa je Đevđelijska 19, opština Zvezdara.
 
Naši novi kontakt telefoni su: 063/8974-214, 063/8974-216.
 


detaljnije >>
Održan prvi trening o veštinama javnog zastupanja u oblasti socijalne zaštite
Predstavnici 12 organizacija civilnog društva učestvovali su u identifikovanju najvažnijih aktera i usluga u sistemu socijalne zaštite, upoznali se sa novinama koje donosi Zakon o socijalnoj zaštiti (2011) i stekli početne veštine javnog zastupanja tokom prvog trening modula održanog od 8. do 10. novembra u hotelu Šumadija u Beogradu.  detaljnije >>
Otvaranje Male topličke transverzale
Trag fondacija je u okviru programa Aktivne zajednice podržala otvaranje planinarske staze  “Mala toplička transverzala”, koju je u okviru istoimenog projekta organizovao Planinarsko smučarski klub Toplica iz Prokuplja, na čelu sa dugogodišnjim planinarom Ljubišom Jovićem.

detaljnije >>
“Pitajte odbornika/odbornicu”
U više od 60 mesnih zajednica u Kraljevu, udruženje građana “Prodor” postavilo je poštanske sandučiće u koje građanke i građani mogu da ubace pitanja ili predloge odbornicima i odbornicama u Skupstini grada Kraljeva.
detaljnije >>
Veliki odziv na humanitarni koncert za korisnike psihijatrijskih usluga
Udruženje Prostor organizovalo je humanitarni koncert za korisnike psihijatrijskih usluga pod nazivom “Da li čuješ, da li osećaš?”, u subotu 9. novembra.
Sredstva prikupljenja od prodaje ulaznica namenjena su za nastavak rada Art terapijskih radionica i umetničkih programa koje Prostor realizuje van psihijatrijskih institucija.


detaljnije >>
"Inicijativa za žene na selu"
Projekat "Inicijativa za žene na selu" koji je pokrenut sredinom ove godine nastao je iz potrebe i želje žena sa sela da se aktivnije uključe u javni život i rešavanje svojih problema i tako doprinesu poboljšanju kvaliteta života u njihovoj zajednici.detaljnije >>
"Mala škola izrade tradicionalnih rukotvorina"
Svakog četvrta udruženje građana "Etnodom Gorocvet Inđija" organizuje radionice rukotvorina za decu.
"Mala škola izrade tradicionalnih rukotvorina " sprovodi se od septembra do decembra tekuće godine, za  60 učenica i učenika četvrtog razreda, njihove roditelje i učiteljice OŠ “Petar Kočić” iz Inđije.


detaljnije >>
USAID prešao na direktno finasiranje u Srbiji
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je večeras novi oblik finansiranja u Srbiji - direktno finansiranje, dodeljujući bespovratna sredstva za pet organizacija čime je upravljanje projektima u potpunosti stavljeno u njihove ruke.detaljnije >>
OBAVEŠTENJE: Kancelarija Trag fondacije se seli na novu adresu
Poštovane i poštovani,

naša nova adresa je Đevđelijska 19, opština Zvezdara, od 18. novembra.

Zbog preseljenja tim Traga neće raditi 15. novembra 2013. godine.

Hvala na razumevanju, vaša Trag fondacija
detaljnije >>
“Da li čuješ, da li osećaš?”
Udruženje Prostor organizuje humanitarni koncert za korisnike psihijatrijskih usluga pod nazivom “Da li čuješ, da li osećaš?”.
Koncert je planiran za subotu 9. novembar od 22 časa u klubu Laika u Beogradu, a nastupiće bendovi Nežni Dalibor i Triko.detaljnije >>
Rezultati konkursa programa Javno zastupanje za reformu socijalnih usluga: 12 organizacija uključeno u obuku iz oblasti javnog zastupanja
Selekcioni odbor za program Javno zastupanje za reformu socijalnih usluga doneo je odluku da u dalji tok programa uključi 12 organizacija koje će u novembru i decembru 2013. i januaru 2014. godine proći tri trodnevna seminara za obuku iz oblasti javnog zastupanja.detaljnije >>
Solidarno zanatska zadruga „Ćilim“
Solidarno zanatska zadruga „Ćilim“ iz Novog Pazara počela je sa radom u junu 2013. godine i prva je zadruga ovakve vrste u ovom delu Srbije. Za sada upošljava 10 žena iz teško zapošljivih kategorija i lošeg materijalnog stanja, a cilj je da se kroz proces prikupljanja sredstava iz lokalne zajednice obezbedi radno mesto za još toliko žena.detaljnije >>
“Vesnini leptirići “
Mladi u Pančevu su na primeru multietičkog sela Vojlovica,  u protekla četiri meseca, na kreativan način učili o sredini u kojoj žive i o tradiciji, osobenostima, kulturi i jeziku svojih suseda - Mađara, Slovaka, Srba i Rumuna.
detaljnije >>
Sinoć održana humanitarna žurka za pomoć žrtvama trgovine ljudima

NVO Atina i bar “Idiott” sinoć su organizovali humanitarnu žurku za pomoć žrtvama trgovine ljudima i sakupili 26 hiljada dinara.
Sav prihod koji je juče na žurci ostvario klub "Idiott" od prodaje pića, udvostručiće Trag fondacija, a sva sredstva su namenjena jačanju programa podrške žrtvama trgovine ljudima

 

detaljnije >>
Obaveštenje: Trag poklanja deo svog kancelarijskog nameštaja

Trag fondacija poklanja deo svog kancelarijskog nameštaja, a na raspolaganju su konferencijski sto, police i manji stolovi.

detaljnije >>
Produžen rok za prijave za VIRTUS nagradu

Produžen je rok za prijave za VIRTUS nagradu za korporativnu filantropiju, koju već tradicionalno, sedmu godinu zaredom, dodeljuje Trag fondacija (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative BCIF), u saradnji sa Evropskom Komisijom i Timom Vlade Republike Srbije za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU). Konkurs je otvoren do 1. novembra  2013. godine.


detaljnije >>
Otvoren novi ciklus programa Uspešni fandrejzing
U okviru programa Civilno društvo za budućnost  Trag fondacija (bivši BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) tokom 2013. godine sprovodi program Uspešni fandrejzing. Program za cilj ima podršku udruženjima građana u postizanju održivosti kroz orijentisanje na raznovrsne izvore finansiranja, istraživanje novih načina prikupljanja sredstava u lokalnoj zajednici i podsticanje korporativne i individualne filantropije.

detaljnije >>
Rokovi za slanje prijava za programe Perspektiva za održivost i Javno zastupanje za reformu socijalne zaštite
Rok za podnošenje prijava za program Perspektiva održivosti je 23. oktobar 2013. do 17 h, dok je rok za program Javno zastupanje  za reformu socijalne zaštite 24. oktobar 2013. do 17h.
detaljnije >>
Prvi nacionalni Dan davanja uspešno obeležen volonterskom akcijom

Inicijativa za prvi nacionalni Dan davanja je pokrenuta od strane Srpskog filantropskog foruma, sa ciljem promocije i podsticanja razvoja filantropije i davanja za opšte dobro. Dan davanja je zamišljen kao godišnji nacionalni događaj u okviru koga bi se pružala podrška odabranim inicijativama za opšte dobro, te je ovogodišnji fokus podrška Udruženju „Evo ruka“ za pokretanje ove preko potrebne usluge.

 

detaljnije >>
Otvoren konkurs za projekte Javnog zastupanja za reforme socijalne zaštite
Trag fondacija otvara konkurs za projekte za Javno zastupanje za reformu socijalne zaštite u okviru programa „Inicijativa za reformu socijalne zaštite“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u cilju unapređenja sistema socijalne zaštite u Srbiji, a time i kvaliteta života starih, osoba sa invaliditetom, dece i ostalih osetljivih društvenih grupa.


detaljnije >>
Godišnji izveštaj o radu Trag fondacije (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative)
Kao i prethodnih godina priredili smo Godišnji izveštaj  iz kojeg možete saznati više o našim programima, uspešno realizovanim projektima grupa i organizacija koje smo podržali tokom 2012. godine, kao i finansijske informacije.

Godišnji izveštaj 2012 možete preuzeti ovde.

detaljnije >>
Poziv na obeležavanje nacionalnog Dana davanja
Srpski filantropski forum i Udruženje “Evo ruka” pozivaju na volontersku akciju kojom će se obeležiti nacionalni Dan davanja.
Akcija će se održati u subotu 05. oktobra od 10 časova u ulici Partizanskih učitelja 1, Zemun polje.detaljnije >>
Rezultati konkursa Trag-ovog programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama: 11 organizacija ide na obuku iz oblasti javnog zastupanja
Selekcioni odbor za program Javno zastupanje doneo je odluku da u dalji tok programa uključi jedanaest organizacija koje će u oktobru, novembru i decembru 2013. godine proći tri trodnevna seminara za obuku iz oblasti javnog zastupanja.

detaljnije >>
Konferencija u Medija centru: Prikupljanje sredstava – fandrejzing
Organizacija civilnog društva Proaktiv i Media centar Niš, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, organizovali su konferenciju o fundraisingu – prikupljanju sredstava.
Na skupu o uvek aktuelnoj temi za neprofitne organizacije, opštine, uprave i preduzeća učestvovali su Dejvid Krživda, šef ekonomske sekcije Ambasade SAD, Meri Fren Rajli, potpredsednica za razvoj i komunikacije organizacije „Accion“,  koordinatorka za fandrejzing Trag fondacije Kristina Išić i Ivan Topalović iz Proaktiva, koordinator programa.

detaljnije >>
Prezentacija vodiča za korporativnu filantropiju “Dobro se dobrim vraća“
Trag Fondacija i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) održali su u ponedeljak 23. septembra 2013. godine sastanak „Postojeće poreske olakšice za davanje za opšte dobro u Republici Srbiji”.  Sastanku u Palati Srbije,  prisustvalo je 39 predstavnika kompanija, malih i srednjih preduzeća kao i organizacija civilnog društva.


detaljnije >>
Poziv za prijave na konkurs Perspektiva za održivost- program namenjen inovativnim fandrejzing i filantropskim praksama
Program Perspektiva za održivost ima za cilj da podstakne organizacije civilnog društva, kao i mreže organizacija da strateški promišljaju i koriste inovativne filantropske i fandrejzing prakse kako bi postale dugoročno održive i poslužile kao model ostalim organizacijama civilnog društva u postizanju održivosti.
Ovaj program je osmišljen sa ciljem da pomogne organizacijama /mrežama civilnog društva da dugoročno reše pitanje svoje održivosti. Program će se sprovoditi u dve faze – proces  prikupljanja sredstava i mečing donacija za realizaciju projektnih aktivnosti.

detaljnije >>
Nacionalni dan davanja – sve smo bliži cilju!
Srpski filantropski forum nas sa radošću obaveštava da se bliži  prvi nacionalni Dan davanja, kao i da je prikupljanje sredstava za uspostavljanje inkluzivnog centra za decu ometenu u razvoju “Mesto susreta” u Zemun Polju sve bliže cilju.detaljnije >>
Rok za podnošenje predloga projekata za program Aktivne zajednice je 26. septembar
U toku je konkurs Trag fondacije za program Aktivne zajednice. Rok za podnošenje predloga projekata je 26. septembar 2013. godine do 17h.


detaljnije >>
OTVOREN SEDMI KONKURS NAGRADE VIRTUS - NAGRADA ZA KOMPANIJU KOJA BRINE

 
Trag fondacija (bivši Balkanski fond za lokalne inicijative) uz finansijsku podršku Evropske komisije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) raspisuje sedmi konkurs za VIRTUS nagradu za korporativnu filantropiju  16. septembra 2013. godine. Konkurs je otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, kao i korporativne fondove i fondacije, sa izuzetkom neprofitnih organizacija, javnih ustanova i organa uprave. Rok za prijem prijava je 25. oktobar 2013.godine. Prijave možete slati na adresu filantropija@tragfondacija.org
 
detaljnije >>
Prve studije u regionu Jugoistočne Evrope za razvoj građanskog društva
Univerzitet Jugoistočne Evrope, Centar za institucionalni razvoj - CIRa iz Skoplja i TRAG Fondacija iz Beograda u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda    pozivaju vas da dođete na zajedničku promociju Postdiplomskih studija za razvoj građanskog društva na Univerzitetu Jugoistočne Evrope koja će se održati u petak, 13. septembra 2013 godine, u prostoru Gradske uprave Beograda u 11 časova, ulica 27. marta br 43-45. detaljnije >>
Za OCD i omladinske neformalne grupe sa teritorije južne Srbije i Sandžaka
Građanske inicijative, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasade Kraljevine Holandije, pokreću program izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva i omladinskih neformalnih grupa u južnoj Srbiji i Sandžaku.detaljnije >>
Napredak u održivosti organizacija civilnog društva
Indeks održivosti organizacija civilnog društva (OCD) u Srbiji za 2012. godinu je 4,2 , što predstavlja napredak u poređenju sa 2011, kada je opšta ocena bila 4,3. Najveći napredak civilnog društva zabeležen je u kategoriji javnog zastupanja, dok se najniža ocena beleži kod finansijske održivosti. detaljnije >>
Novi rok za podnošenje predloga projekata u septembarskoj rundi programa Aktivne zajednice
U toku je konkurs Trag fondacije  za program Aktivne zajednice. Novi rok za podnošenje predloga projekata je 26. septembar 2013. godine do 17 časova.

detaljnije >>
Dodeljene donacije u okviru programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama
Prema odluci Odbora za donacije Trag fondacija je, u okviru programa Javno zastupanje u lokalnim zajednicama, dodelila donacije u ukupnom iznosu od 12.034.594,00 RSD, za 10 organizacija civilnog društva koje su se prijavile na konkurs u januaru i nakon toga tokom proleća uspešno prošle kroz tromesečni proces edukacije i podnele finalne predloge projekata. 


detaljnije >>
Otvoren konkurs „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama” do 9. septembra 2013. godine
Trag fondacija (Trag)  otvara konkurs pod nazivom Javno zastupanje u lokalnim zajednicama. Na ovaj način Trag u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), želi da podstakne i podrži udruženja građana u Srbiji u razvijanju uspešnih modela javnog zastupanja u lokalnoj zajednici.
  detaljnije >>
Dodeljene nagrade na Regionalnom forumu za Zelene ideje
Solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto.
Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih materijala, autorke Pezane Reksha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.  detaljnije >>
Uskoro regionalni Centri za građanske politike
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) u okviru novog programa USAID-a i ISC-a “Građansko društvo za budućnost“ sprovodi projekat „Politike koje rade“. Cilj je da se podstakne izgradnja kapaciteta za promene u lokalnim zajednicama i stvore dugoročni lokalni potencijali za decentralizaciju moći i vlasti.


detaljnije >>
Rezultati konkursa Trag fondacije za program Akademija održivosti
Selekcioni odbor za program Akademija održivosti koju sprovodi Trag fondacija doneo je odluku da u dalji tok programa uključi petnaest organizacija, a to su:
detaljnije >>
Objavljen prvi broj biltena o socijalnoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu u Srbiji
Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva pokrenula je Bilten o socijalnoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu u Srbiji. Bilten je pokrenut sa željom da se koncept socijalne ekonomije približi što širem krugu zainteresovanih pojedinaca i grupa u Srbiji.


detaljnije >>
Dodeljene donacije na programu Za održive i konkurentne socijalne usluge
Od 9 prijavljenih projekata za program Za održive i konkurentne socijalne usluge, koji Trag sprovodi u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru programa Građansko društvo za budućnost, tehničku podršku za organizovanje kampanja za prikupljanje sredstava primiće 6 udruženja. Ukupan iznos donacije za tehničku podršku iznosi 1.583.310,00 dinara.

detaljnije >>
Dodeljene donacije na konkursu Centrifuga 2013
Erste Bank a.d. Novi Sad i Trag fondacija (bivši BCIF) dodelili su sedmi put nagrade organizacijama sa najboljim projektima i idejama na temu kulturne decentralizacije. Ove godine, pored sedam projekata iz različitih krajeva Srbije koji su podržani kroz konkurs „Centrifuga“,po prvi put je nagrađen i  jedan projekat u okviru „Centrifuge+“, čiji je cilj da podrži organizacije koje kroz umrežavanje na lokalu realizuju projekte usmerene ka većoj upotrebi javnih prostora.
detaljnije >>
Dodeljene nagrade Mesta u srcu
Nagrada Mesta u srcu dodeljena je sedmi put, a namenjena je organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama i ostvarile najbolja lokalna partnerstva.detaljnije >>
Dodeljene donacije u martovskoj rundi Aktivnih zajednica
U martovskoj  rundi odlučivanja Balkanski fond za lokalne inicijative dodelio je donacije za 16 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz Srbije, u ukupnom iznosu od 5.511.790,00 dinara.
detaljnije >>
Produžen rok za podnošenje prijava na program Akademija održivosti
Zbog velikog interesovanja za program Akademija održivosti, produžavamo rok za podnošenje prijava do ponedeljka 08.jula do 17 časova.

Program Akademija održivosti namenjen unapređenju kapaciteta organizacija civilnog društva za postizanje održivosti kroz orijentisanje na raznovrsne izvore finansiranja i veće uključivanje građana u njihov rad. detaljnije >>
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) nastavlja rad pod novim imenom – TRAG
BCIF od danas radi pod novim imenom - Trag fondacija!

Skoro 15 godina Balkanski fond za lokalne inicijative podržava inicijative građana koje donose pozitivne promene i ostavljaju trag u svojim zajednicama. Podržali smo blizu 1.000 inicijativa u vrednosti od preko 4 miliona evra. Ostavili smo trag u životima stotine hiljada građana i građanki, u više od 200 zajednica u Srbiji.
 
Nastavljamo da tragamo za novim inicijativama. Nastavljamo rad pod novim imenom – Trag fondacija! detaljnije >>
Produžen rok konkursa za dodelu nagrade najpozitivnijem projektu građanske inicijative i najboljem lokalnom partnerstvu za 2012. godinu, Mesta u srcu
Nagrada Mesta u srcu dodeljuje se sedmi put i namenjena je organizacijama civilnog društva, odnosno neformalnim grupama građana/ki koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama.


detaljnije >>
Završen treći BCIF-ov seminar o veštinama prikupljanja sredstava od individualnih i korporativnih donatora
Na trećem modulu treninga Uspešni fandrejzing pod nazivom  Tehnike i plan prikupljanja sredstava od individualnih i korporativnih donatora” učesnici treninga stekli su nova znanja iz oblasti: tehnike prikupljanja sredstava od individualnih i korporativnih donatora; finansijsko administriranje fandrejzinga; posvećeno davanje, članarine i promocija prikupljanja sredstava; izrada plana za prikupljanje sredstava i planiranje fandrejzing događaja. detaljnije >>
Poziv za učešće na programu Akademija održivosti
U nameri da podrži organizacije civilnog društva da dugoročno rade na svojoj finansijskoj održivosti, kao i da uspostave bližu saradnju sa sa širim krugom potencijalnih donatora u lokalnoj zajednici, Balkanski fond za lokalne inicijative i partneri u okviru SIGN mreže pokreću program Akademija održivosti namenjen unapređenju kapaciteta organizacija civilnog društva za postizanje održivosti kroz orijentisanje na raznovrsne izvore finansiranja i veće uključivanje građana u njihov rad. detaljnije >>
U toku je konkurs za dodelu nagrade najpozitivnijem projektu građanske inicijative i najboljem lokalnom partnerstvu za 2012. godinu Mesta u srcu
Nagrada Mesta u srcu dodeljuje se sedmi put i namenjena je organizacijama civilnog društva, odnosno neformalnim grupama građana/ki koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama.


detaljnije >>
Tri najbolje „Zelene ideje“ nagrađene sa po 8.000 dolara
Na celodnevnom događaju održanom juče u KC Gradu, devet finalista predstavilo je svoje Zelene ideje žiriju, a tri pobedničke Hostel Republik (Užice), Zoran Simović (Raška) i Solar Ice d.o.o. (Subotica) nagrađene su od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF), Fonda braće Rokfeler (RBF) i Erste Banke, sa po 8.000 dolara za realizaciju projekata. detaljnije >>
Dodela nagrada za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja
Pozivamo Vas na predstavljanje ideja za preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja, izabrane u užem krugu na konkursu za „ZELENE IDEJE“, koje će se održati u utorak 28.maja, sa početkom u 10.00 časova u KC Gradu. Nakon predstavljanja projekata, u 18.00 časova, biće dodeljene nagrade za tri najbolje ideje koje će izabrati četvoročlani žiri.


detaljnije >>
Nagrađeni mladi i talentovani članovi Kluba SUPERSTE
Osamnaest najtalentovanijih finalista Kluba SUPERSTE, ERSTE Banke nagrađeno je 21. maja u KC Gradu, ukupnim nagradnim fondom od 1.550.000 dinara.
Specijalno priznanje „Ljubiša Rajić“ za društveni aktivizam, u iznosu od 100.000 dinara dodeljeno je Mariji Mladenović ('94) iz Leskovca.

detaljnije >>
SIGN mreža utiče na održivost civilnog društva razvojem filantropije
Nezavisne fondacije šest zemalja u regionu, okupljene u SIGN mrežu, započele su projekat koji će izgradnjom povoljnijeg okruženja za razvoj filantropije i davanja za opšte dobro i otvorenijim radom u prikupljanju sredstava u svojim zajednicama, steći značajniju podršku građana i lokalnih partnera, što će doprineti održivosti organizacija civilnog društva i jačanju njihovog uticaja u procesu demokratizacije na zapadnom Balkanu. detaljnije >>
Regionalna radionica o izgradnji finansijskih zadužbina
U toku je dvodnevna regionalna Radionica o izgradnji finansijskih zadužbina koju organizuje Čarls Stjuart Mot fondacija u saradnji sa BCIF-om.

Učesnici radionice će imati priliku da nauče više o finansijskim zadužbinama iliti zadužbinskim fondovima  i da razmene iskustva sa kolegama iz regiona kako o samim fondovima tako i o zakonskim, fiskalnim i tehničkim procedurama pri osnivanju  finasijske zadužbine i prikupljanju sredstava. detaljnije >>
Balkanski fond za lokalne inicijative, Erste banka i TACSO raspisuju konkurs za dodelu nagrade najpozitivnijem projektu građanske inicijative i najboljem lokalnom partnerstvu za 2012. godinu Mesta u srcu
Nagrada Mesta u srcu dodeljuje se sedmi put i namenjena je organizacijama civilnog društva, odnosno neformalnim grupama građana/ki koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama.
 
Konkurs je otvoren do četvrtka, 6. juna 2013. godine detaljnije >>
Još 10 dana je otvoren konkurs za program Centrifuga 13
Erste banka Novi Sad a.d. i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) su objavili, sedmi put po redu, konkurs za donacije u okviru programa Centrifuga.
Konkurs je otvoren do 25. maja 2013. godine i namenjen je isključivo lokalnim omladinskim organizacijama/neprofitnim grupama kojima upravljaju mladi ljudi i bave se pitanjima mladih i kulture. detaljnije >>
Objavljen je novi broj periodničnog biltena Srpskog filantropskog foruma
Srpski filantropski forum objavio je osmi broj biltena, za maj mesec.
Periodični bilten se objavljuje u cilju bolje promocije aktivnosti Srpskog filantropskog foruma i filantropskih aktivnosti njegovih članica, kako bi članice na što bolji način informisale jedna drugu a i širu javnost o dostignućima u oblasti filantropije i primerima dobre prakse. detaljnije >>
Završen treći seminar o veštinama javnog zastupanja u lokalnim zajednicama
Kako uspešno lobirati tokom kampanje javnog zastupanja, i koje su sve moguće tehnike uticaja na donosioce odluka, predstavnici 11 organizacija civilnog društva saznali su na trećem  trening seminaru o javnom zastupanju u lokalnim zajednicama koje je Balkanski fond za lokalne inicijative organizovao u hotelu Šumadija u Beogradu proteklog vikenda. detaljnije >>
Poziv OCD čiji rad podržava BCIF za dostavljanje priča o uspešno realizovanim projektima i akcijama u lokalnim zajednicama
Drage prijateljice i prijatelji,

želimo da vas podstaknemo da nam pišete o vašim uspesima i tekućim aktivnostima za čiju realizaciju ste dobili podršku BCIF-a, a koje ćemo objavljivati na našem veb sajtu i FB stranici.

Neka vaš entuzijazam i rezultati budu podsticaj i za druge!

detaljnije >>
Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške aktivnostima udruženja za podsticanje razvoja preduzetništva u 2013. godini Ministarstva finansija i privrede
Ministarstvo finansija i privrede će, u cilju podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, kroz promovisanje pozitivnih stavova prema preduzetništvu, kod mladih ljudi, žena i osetljivih grupa, finansirati projekte, koje realizuju udruženja u partnerstvu sa neprofitnim organizacijama a koja ispunjavaju uslove iz Programa.
Rok za podnošenje prijava je 07. jun 2013. godine. detaljnije >>
U toku je konkurs za „ZELENE IDEJE“
Balkanski fond za lokalne inicijative u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, po prvi put u Srbiji organizuje Nacionalni forum za „Zelene ideje“, sa ciljem da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje koje su zasnovane na principima održivog razvoja.
Rok za podnošenje predloga projekata je 15. maj 2013. godine do 17 časova. detaljnije >>
Dodeljena sredstva OCD za program Aktivne zajednice
U okviru programa Aktivne zajednice Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) tokom aprila dodelio je donacije za 40 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa iz Srbije u ukupnom iznosu od 12. 843. 273,00 dinara, za podršku projektima koji su izabrani na konkursima završenim u oktobru 2012. i januaru 2013. godine.
Početkom juna biće poznati rezultati konkursa koji je trajao do 4. aprila 2013. godine.

detaljnije >>
Obaveštenje
Zbog predstojećih praznika kancelarija BCIF-a neće raditi u periodu 1-6. maj 2013. godine.

BCIF tim
detaljnije >>
Kompanijama B92 i “Sunce Marinković” Evropska nagrada za CSR
Dve Evropske nagrade za društveno odgovorno poslovanje u Srbiji dodeljene su kompaniji B92 za kampanju “Bitka za bebe”, u kategoriji velikih kompanija, a u kategoriji za malo i srednje preduzeće nagradu je dobila kompanija  “Sunce Marinković”, za projekat „Sunce za svetliju budućnost“.
detaljnije >>
Otvoren konkurs za USAID-ov projekat “Reforma pravosuđa i odgovorna vlast”
USAID-ov projekat “Reforma pravosuđa i odgovorna vlast” raspisuje četvrti poziv za dodelu bespovratnih sredstava za projekte u oblastima: vladavina prava, reforma pravosuđa, promovisanje lične odgvornosti/poštovanja prava, promovisanje dobre uprave i službenog integriteta, smanjenje korupcije, nadgledanje finansiranja političkih stranaka, promovisanje usklađenosti sa EU standardima. detaljnije >>
Poziv za podnošenje predloga projekata „TRANSFORMATOR“
Zaječarska inicijativa i fondacija Iskorak vas pozivaju da se prijavite na konkurs u okviru programa donacija za unapređenje zajednica „TRANSFORMATOR“. Konkurs je namenjen formalnim i neformalnim udruženjima građana iz Timočke krajine. detaljnije >>
Otvoren konkurs za „ZELENE IDEJE“
Balkanski fond za lokalne inicijative u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, po prvi put u Srbiji organizuje Nacionalni forum za „Zelene ideje“, sa ciljem da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje koje su zasnovane na principima održivog razvoja.
Cilj je da se prepoznaju i podrže ideje sa najvećim potencijalom da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici, u svim aspektima održivog razvoja. detaljnije >>
Doživite grad kroz objektiv mladih iz marginalizovanih grupa - OkO grada!
Danas se otvara izložba fotografija polaznika projekta OkO grada u 19h, u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6.
Sve fotografije su ponuđene na prodaju, a od prikupljenih sredstava biće formiran fond za školovanje i stručno usavršavanje polaznika projekta.
Projekat je podržan u okviru BCIF-ovog programa Aktivne zajednice. detaljnije >>
Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva
U cilju podsticanja javne rasprave i debate o temama u vezi sa Evropskom unijom (EU) i procesom pristupanja Republike Srbije EU, a u skladu sa sprovođenjem Strategije komunikacije Vlade Republike Srbije o procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisala je danas javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva u oblasti informisanja o procesu evropske integracije Republike Srbije. detaljnije >>
Održana dva treninga o veštinama javnog zastupanja u lokalnim zajednicama
Predstavnici 11 organizacija civilnog društva stekli su početne veštine javnog zastupanja tokom dva trodnevna trening seminara o javnom zastupanju u lokalnim zajednicama koje je Balkanski fond za lokalne inicijative organizovao u hotelu Šumadija u Beogradu tokom marta i aprila. detaljnije >>
Predstavljanje izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2012“
Beogradski centar za ljudska prava poziva na predstavljanje izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2012“.
Promocija će se održati u Medija centru (Terazije 3, II sprat, velika sala), 15. aprila 2013. godine u 12 časova. detaljnije >>
Završen sedmogodišnji program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva"
Svečanom konferencijom „Inicijativa za budućnost", održanom početkom aprila, Institut za održive zajednice i Američka organizacija za međunarodni razvoj obeležen je uspešni završetak sedmogodišnjeg USAID-ovog programa podrške građanskom društvu Srbije "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" (CSAI) koji je realizovao Institut za održive zajednice. detaljnije >>
Poziv na debatu o Zakonu o javnim nabavkama
Građanske inicijative pozivaju na debatu o novom Zakonu o javnim nabavkama koja će se održati u petak 12. april 2013. godine, u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4, Beograd) od 10:00  do 12:00h.

detaljnije >>
Poziv na okrugli sto „Socijalne zadruge u Srbiji“
Okrugli sto „Socijalne zadruge u Srbiji“ organizuju Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva pri kabinetu potpredsednice Vlade za evropske integracije, 12. aprila 2013. godine u Palati Srbija, sala 129, sa početkom u 13 časova.
Rok za prijave je sreda, 10. аprilа 2013. gоdinе. detaljnije >>
Otvoren konkurs Erste banke i Balkanskog fonda za lokalne inicijative za program Centrifuga 13
Erste banka Novi Sad a.d. i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) objavljuju, sedmi put po redu, konkurs za donacije u okviru programa Centrifuga.
Konkurs je otvoren do 25. maja 2013. godine i namenjen je isključivo lokalnim omladinskim organizacijama/neprofitnim grupama kojima upravljaju mladi ljudi i bave se pitanjima mladih i kulture.  detaljnije >>
Saopštenje za javnost: UniCredit Banka ukinula provizije za sve uplate na humanitarne račune
Sa ciljem da promoviše filantropiju i aktivnost darivanja u Srbiji, UniCredit Banka je ukinula sve svoje provizije na donacije, bilo da one dolaze iz zemlje ili iz inostranstva, kao i troškove održavanja računa. Na taj način, banka se, kroz ukidanje svih pratećih troškova, pridružila nizu humanitarnih inicijativa koje se organizuju u našoj zemlji.  detaljnije >>
Novo izdanje Vodiča kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja
Građanske inicijative, zajedno sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Kancelarijom za evropske integracije i Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, pripremili su deseto izdanje Vodiča kroz  potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja, za projekte OCD, lokalnih samouprava, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji, za 2013. godinu.

detaljnije >> detaljnije >>
Konkurs za mlade talente klub SUPERSTE
Glasanje za Klub SUPERSTE počinje danas i trajaće do 29. aprila do ponoći.
Ukupno će biti nagrađeno 17 mladih talenata, od 30 finalista, sa nagradnim fondom od 1, 5 milion dinara. 

Mlade, od 16 do 27 godina, koji su aktivni, talentovani i kreativni, a postigli su izuzetne rezultate u oblastima kojima se bave, Erste Banka nagradiće kroz 4 glavne nagrade žirija, 12 nagrada na osnovu glasova javnosti i jednim specijalnim priznanjem „Ljubiša Rajić“ za društveni ativizam. 

detaljnije >>
Završene promocije programa Aktivne zajednice u gradovima Srbije
Skoro 170 predstavnika iz 140 organizacija civilnog društva imalo je priliku da se detaljnije upozna sa programom Aktivne zajednice, kao i aktuelnim konkursima, tokom promocija koje su predstavnice i predstavnici Balkanskog fonda za lokalne inicijative održali u Zrenjaninu, Subotici , Nišu, Boru, Prijepolju i Novom Pazaru, u prva tri meseca ove godine. detaljnije >>
Istraživanje "Rodni barometar u Srbiji: Razvoj i svakodnevni život"
Direktorka Kancelarije UN Women u Srbiji Asja Vrbanova istakla je 26. marta na predstavljaju knjige "Rodni barometar u Srbiji: Razvoj i svakodnevni život" da je barometar jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja u Srbiji i veoma ambiciozan projekat namenjen razvoju bolje rodne politike i mera u tom domenu.
Autorka izveštaja Rodni barometar 2012. Marina Blagojević Hjuson (Hughson) rekla je da "u ovoj postsocijalističkoj fazi rodna politika u Srbiji doživljava ono što se naziva kriza implementacije".

detaljnije >> detaljnije >>
Izveštaj o praćenju inkluzivnog obrazovanja
Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša objavilo je „Izveštaj o rezultatima praćenja obrazovanja po inkluzivnim principima (inkluzivnog obrazovanja) u ustanovama obrazovnog sistema”.

Nalazi i preporuke izveštaja namenjeni su donosiocima odluka i kreatorima politika na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i roditeljima, srodnim NVO, sa ciljem da se unapredi implementacija Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i poveća dostupnost i ostvarivanje prava dece iz osetljivih grupa na kvalitetno obrazovanje.

Preuzmite izveštaj.
detaljnije >>
Produžen rok konkursa za podnošenje predloga projekata u martovskoj rundi programa Aktivne zajednice
Zbog velikog interesovanja organizacija i neformalih grupa iz cele Srbije za program Aktivne zajednice, produžujemo rok za podnošenje predloga projekta do 04.  aprila 2013. godine do 17 časova.

Za program Aktive zajednice mogu se prijaviti lokalna udruženja i neformalne grupe građana/ki iz Srbije sa maksimalnim iznosom budžeta projekta do 400.000,00 dinara.

Osnovni cilj programa Aktivne zajednice je unapređenje i razvoj lokalnih zajednica u Srbiji, kroz podsticanje aktivnog uključenja građana/ki u rešavanje problema. detaljnije >>
Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Petom sajmu OCD 2013
Agencija za evropske integracije u saradnji sa udruženjima Grada Beograda poziva organizacije civilnog društva sa teritorije grada Beograda da se prijave za učestvovanje na petom po redu Sajmu organizacija civilnog društva, koji će se održati 30. i 31. maja, na Trgu Nikole Pašića.
 
Pravo učešća imaju organizacije registrovane na teritoriji grada Beograda.
 
Rok za prijavu je 08. april 2013. godine.
 
detaljnije >>  detaljnije >>
Rezultati konkursa BCIF-ovog programa Uspešni fandrejzing: dvanaest organizacija ide na obuku iz oblasti prikupljanja sredstava
Selekcioni odbor za program Uspešni fandrejzing doneo je odluku da u dalji tok programa uključi dvanaest organizacija koje će u martu, aprilu i maju 2013. godine proći tri trodnevna seminara za obuku iz oblasti prikupljanja sredstva od individualnih i korporativnih donatora u lokalnoj zajednici. detaljnije >>
Rezultati konkursa BCIF-ovog programa Javno zastupanje: jedanaest organizacija ide na obuku iz oblasti javnog zastupanja
Selekcioni odbor za program Javno zastupanje doneo je odluku da u dalji tok programa uključi jedanaest organizacija koje će u martu i aprilu 2013. godine proći tri trodnevna seminara za obuku iz oblasti javnog zastupanja. 


detaljnije >>
Javno slušanje na temu uloge Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u zaštiti i unapređenju ljudskih prava
Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine na sednici od 7. marta 2013. godine doneo je odluku o organizovanju Trećeg javnog slušanja koje će biti održano 18. marta 2013. godine, u Maloj sali Doma Narodne skupštine, Beograd, Trg Nikole Pašića 13, sa početkom u 11 časova.

Rok za prijave je do četvrtka, 14. marta 2013. godine.

detaljnije >>
detaljnije >>
"Zašto država spava, kada se krše moja radna prava!"

"I ove godine podsećamo da su radna prava žena ugrožena, da imaju višak radnih sati a manjak primanja, da su prve na listama za otpuštanje, i poslednje prilikom zapošljavanja. Iako postoji zakonska regulativa protiv diskriminacije žena, sam zakon je - mrtvo slovo na papiru, a ja hoću da živim od svog rada!"

detaljnije >>
104. godine organizovanog zalaganja za ženska prava
Organizovano zalaganje za prava žena počelo je demonstracijama američkih radnica u Čikagu 1909. godine i  njujorškim maršom kojem je prisustvovalo više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. detaljnije >>
Šta je zapravo finansirano javnim novcem iz budžetske linije 481
Konferencija Centra za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) o dotacijama za nevladine organizacije iz republičkog i lokalnih budžeta održana je 6. marta 2013. godine u Medija centru.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Bratković, direktor CRNPS ukazujući na značaj uloge države u finansijskoj održivosti nevladinog sektora.

detaljnije >> detaljnije >>
Održane promocije programa Aktivne zajednice u Nišu i Boru
Više od 70 predstavnika organizacija civilnog društva imalo je priliku da se detaljnije upozna sa programom Aktivne zajednice, kao i aktuelnim konkursima, tokom promocija koje su predstavnici Balkanskog fonda za lokalne inicijative održali u Nišu i Boru u poslednjoj nedelji februara. detaljnije >>
Novine u procesu registracije udruženja
Od 01.05.2013. godine, na postupak upisa u Registar udruženja i Registar stranih udruženja primenjuje se Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre ("Službeni glasnik RS", 099/2011 od 27.12.2011).
Građanske inicijative pozivaju sve organizacije civilnog društva, neformalne grupe ili pojedince/ke koji žele da registruju udruženje, da se upoznaju sa novinama u odnosu na dosadašnji postupak registracije.

detaljnije >> detaljnije >>
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom objavila je Godišnji kalendar konkursa za 2013. godinu
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom objavila je Godišnji kalendar konkursa koje će tokom 2013. godine raspisati resorna ministarstva i druge institucije Republike Srbije za finansiranje projekata koje sprovode udruženja i druge organizacije civilnog društva. Godišnji kalendar konkursa nastao je kao rezultat saradnje Kancelarije sa organima državne uprave na planu prikupljanja informacija o planiranim konkursima za tekuću godinu.

Detaljnije >>
detaljnije >>
POZIV: Predstavljanje programa Aktivne zajednice u Boru 26. februara 2013.
Balkanski fond za lokalne inicijative vas poziva na prezentaciju, čija je namera da se uspostavi aktivna razmena o potrebama, problemima i idejama sa kojima se možete prijaviti na konkurs za dodelu sredstava iz programa Aktivne zajednice, koja će biti održana u Boru u saradnji sa organizacijom „Aurora”, u utorak 26. februara 2013. god. od 12:00-14:00h, u Gradskoj biblioteci Bor  u ulici Moše Pijade br. 19.
detaljnije >>
Objavljeno istraživanje „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“ na BCIF sajtu
Istraživanje „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“  od danas možete čitati na našem sajtu.

U cilju kontinuiranog praćenja stavova kompanija i građanstva o filantropiji BCIF je sproveo još jedno istraživanje čiji će rezultati biti korišćeni za unapređenje delovanja Balkanskog fonda za lokalne inicijative u ovoj oblasti kao i za utvrđivanje pravaca delovanja Srpskog filantropskog foruma na polju razvoja filantropije u Srbiji. detaljnije >>
POZIV: Predstavljanje programa Aktivne zajednice u Nišu 22. februara 2013.
Balkanski fond za lokalne inicijative vas poziva na prezentaciju - čija je namera da se uspostavi aktivna razmena o potrebama, problemima i idejama sa kojima se možete prijaviti na konkurs za dodelu sredstava iz programa Aktivne zajednice - koja će se održati u Nišu u petak 22. februara 2013. godine od 12:00-14:30h, u Medija centru Niš u Obrenovićevoj ulici br. 38.

detaljnije >>
Još 10 dana je otvoren konkurs za program Uspešni fandrejzing
U okviru programa Civilno društvo za budućnost, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi program Uspešni fandrejzing. Program za cilj ima podršku udruženjima građana u postizanju održivosti kroz orijentisanje na raznovrsne izvore finansiranja, istraživanje novih načina prikupljanja sredstava u lokalnoj zajednici i podsticanje korporativne i individualne filantropije detaljnije >>
Novi rok za podnošenje predloga projekata u martovskoj rundi programa Aktivne zajednice
U toku je konkurs Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) za program Aktivne zajednice.
Za program Aktivne zajednice mogu se prijaviti lokalna udruženja i neformalne grupe građana/ki iz Srbije sa maksimalnim iznosom budžeta projekta do 400.000,00 dinara.
detaljnije >>
U toku je konkurs „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama” do 20. februara 2013. godine
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF)  otvorio je konkurs pod nazivom Javno zastupanje u lokalnim zajednicama. Na ovaj način BCIF u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), želi da podstakne i podrži udruženja građana u Srbiji u razvijanju uspešnih modela javnog zastupanja u lokalnoj zajednici.  detaljnije >>
Rezultati prikupljanja sredstava za finansijsku zadužbinu u 2012. godini
Balkanski fond za lokalne inicijative je u 2012. godini osnovao finansijsku zadužbinu i pokrenuo kampanju Dobro na dar u cilju prikupljanja sredstava za zadužbinski fond. BCIF će sredstva prikupljati iz više izvora – od pojedinaca, kompanija, izdavanja nekretnine, institucionalnih donatora, pružanja usluga i kamate koju će zadužbina zarađivati. Novac se prvih pet godina neće trošiti već samo prikupljati u zadužbinski fond, a potom će prikupljena sredstva biti udvostručena od strane Fondacije Čarls Stjuart Mot, do iznosa od 500.000 USD. detaljnije >>
Lista kandidata konkursa Klub SUPERSTE Erste Banke
Na konkurs za Klub SUPERSTE je pristigla 261 prijava iz preko 60 gradova Srbije. Sve kriterijume konkursa ispunilo je 230 prijava, a listu svih kandidata možete naći u nastavku.

U slučaju primedbi na spisak prijavljenih koji su ispunili osnovne uslove konkursa, žalbe se mogu dostaviti isključivo pisanim putem na adresu KlubSuperste@bcif.org do 11. februara 2013. godine do ponoći. Odgovori na ove žalbe će biti dostavljeni do 18. februara 2013. godine.

detaljnije>> detaljnije >>
Održan festival Oplaneti se! Recikliraj u Novom Sadu
Posetioci Festivala Oplaneti se! Recikliraj koji se održao poslednjeg dana januara u Studiju M u Novom Sadu mogli su da vide reciklažnu kocku od metala, kreativni kutak sa predmetima od otpada, reciklažni lavirint i veliki broj broj predmeta od ponovno upotrebljenog otpada.

Festival je ekološkim pesmama otvorio dečji hor iz Bačkog Petrovca, nakon čega su nastupili reciklažni animatori Muka i Bruka, koji su svojim performansom ukazali na količine otpada koje ostavljamo iza sebe.

detaljnije >> detaljnije >>
Prezentacija istraživanja „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“
Na konferenciji o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Srbiji u organizaciji Balkanskog fonda za lokalne inicijative, održanoj 31. januara 2013. godine prezentovani su glavni nalazi istraživanja „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“.
detaljnije >>
Zajedno do cilja u kampanji Dobro na dar
Ostvarili smo prvi veliki cilj u pokretanju finansijske zadužbine – zahvaljujući donatorima i prijateljima prikupili smo 25.511 USD čime smo postigli cifru koju smo zacrtali! Iznos do 25.000 USD fondacija Mot će duplirati, tj. donirati nam dodatnih 50.000 USD za razvoj zajednica u Srbiji. detaljnije >>
Održana konferencija „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“
Interesovanje za filantropiju u Srbiji raste ali i dalje nema dugoročnog ulaganja u zajednicu iako su građani i kompanije spremni da ulažu u opšte dobro, ali im nedostaje podstrek okruženja, povoljniji zakonodavni okvir i poverenje u pokretače ovakvih akcija, izneto je na današnjoj konferenciji o individulanoj i korporativnoj filantropiji u Srbiji. detaljnije >>
Oživljavanje otpada na festivalu Oplaneti se! Recikliraj
Reciklažna kocka od otpadnog metala, kreativni kutak sa predmetima od otpada, lavirint sa prizorima tretmana otpada u Srbiji, reciklažni animatori i još mnogo zanimljivih sadržaja očekuje posetioce ekološkog festivala Oplaneti se! Recikliraj, 31. januara u Studiju M u Novom Sadu, sa početkom u 12.30 časova. detaljnije >>
Istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Srbiji
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) organizuje prezentaciju istraživanja „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“ , 31. januara 2013. godine u Beogradu.
 
Istraživanje „Individualna i korporativna filantropija u Srbiji“ je za cilj imalo da se prikupe podaci o stavovima građana i kompanija prema filantropiji i značaju davanja za opšte dobro, najistaknutijim akterima, modelima i praksama filantropskih davanja, da se dobije pregled oblasti u koje su ta davanja usmerena i istaknu primeri dobre prakse. detaljnije >>
Zajedno do cilja!
U kampanji Dobro na dar zajedno smo prikupili 19.500 USD! Još malo do cilja! Potrebno je da do kraja januara 2013. godine prikupimo 25.000 USD koje će fondacija Mot duplirati. Ako prikupimo 25.000 USD, dobijamo još 50.000 za podršku lokalnim zajednicama u Srbiji! detaljnije >>
Počele promocije programa BCIF-a u gradovima Srbije
Balkanski fond za lokalne inicijative u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva održao je promociju programa Aktivne zajednice, Uspešan fandrejzing i Javno zastupanje, u Zrenjaninu 23. januara 2013. godine.
Na prvoj od planiranih šest prezentacija,  koje će biti organizovane širom Srbije,  prisustvovali  su predstavnici i predstavnice  34 organizacije civilnog društa iz Bečeja, Kikinde, Nove Crnje, Zrenjanina i drugih gradova Vojvodine. detaljnije >>
Otvoren konkurs za program Uspešni fandrejzing
U okviru programa Civilno društvo za budućnost, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi program Uspešni fandrejzing. Program za cilj ima podršku udruženjima građana u postizanju održivosti kroz orijentisanje na raznovrsne izvore finansiranja, istraživanje novih načina prikupljanja sredstava u lokalnoj zajednici i podsticanje korporativne i individualne filantropije. detaljnije >>
POZIV: Predstavljanje programa Aktivne zajednice u Subotici 30. januara 2013.
Balkanski fond za lokalne inicijative vas poziva na prezentaciju - čija je namera da se uspostavi aktivna razmena o potrebama, problemima i idejama sa kojima se možete prijaviti na konkurs za dodelu sredstava iz programa Aktivne zajednice - koja će se održati u Subotici u sredu 30. januara 2013. godine od 12:00-15:00h, u sali SAVEZA STRUKOVNIH DRUŠTAVA I UDRUŽENJA u ulici Matije Korvina br.9.

Pored programa Aktivne zajednica, biće prezentovana i program Javno zastupanje Balkanskog fonda za lokalne inicijative. detaljnije >>
Dodela nagrada VIRTUS 2012
Nagrade za korporativnu filantropiju VIRTUS 2012 dodeljene su 19. januara 2013. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

VIRTUS nagrada je prva nagrada ovakve vrste koja se organizuje u Srbiji i referentno mesto za sve one koji ulažu u opšte dobro. Nagrada se dodeljuje svake godine, već šesti put.

Deo atmosfere sa svečanosti prenosimo vam kroz galeriju fotografija koju možete pogledati ovde.
detaljnije >>
U toku je konkurs za podnošenje predloga projekata u januarskoj rundi programa Aktivne zajednice
U toku je konkurs Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) za program Aktivne zajednice.
Za program Aktive zajednice mogu se prijaviti lokalna udruženja i neformalne grupe građana/ki iz Srbije sa maksimalnim iznosom budžeta projekta do 400.000,00 dinara. detaljnije >>
Otvoren konkurs „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama” do 20. februara 2013. godine
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF)  otvara konkurs pod nazivom Javno zastupanje u lokalnim zajednicama. Na ovaj način BCIF u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), želi da podstakne i podrži udruženja građana u Srbiji u razvijanju uspešnih modela javnog zastupanja u lokalnoj zajednici. 
 
detaljnije >>
OBAVEŠTENJE O PROMOCIJAMA PROGRAMA BCIF-a
Promocija u Zrenjaninu je prva u nizu promocija programa koje sprovodi Balkanski fond za lokalne inicijative tokom 2013 godine.
Biće organizovano još 5 promocija u ostalim gradovima Srbije, tako da sve zainteresovane organizacije treba da prate pozive na našem sajtu i da se prijave za prisustvo na promociji u sebi najbližem gradu.
detaljnije >>
Dodeljene nagrade za korporativnu filantropiju VIRTUS 2012
U Domu Narodne skupštine Republike Srbije, 19. januara dodeljene su nagrade za korporativnu filantropiju VIRTUS 2012.
 
Nagradu dodeljuje Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Republike Srbije, a  uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Instituta za održive zajednice (ISC). detaljnije >>
POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROGRAMA AKTIVNE ZAJEDNICE
Balkanski fond za lokalne inicijative vas poziva na prezentaciju - čija je namera da se uspostavi aktivna razmena o potrebama, problemima i idejama sa kojima se možete prijaviti na konkurs za dodelu sredstava iz programa Aktivne zajednice - koja će se održati u Zrenjaninu, u sredu 23. januara 2013. godine od 11:00-14:00 h, u sali Zgrade udruženja građana u ulici Makedonskoj br 11. 

Pored programa Aktivne zajednica, biće prezentovana još dva programa Balkanskog fonda za lokalne inicijative – Uspešan fandrejzing Javno zastupanje

Poziv na predstavljanje programa Aktivne zajednice


detaljnije >>
Šta je to finansijska zadužbina?
Kada spomenemo termin finansijska zadužbina prvo na šta pomislimo jeste Nobelova nagrada. Ova nagrada se prvi put spominje 1896. godine u testamentu Alfreda Nobela, u kojoj on reguliše svoju zaostavštvinu koja je iznosila oko 31 milion švedskih kruna. Osnovni fond koji je Nobel zaveštao zadužbini položen je u banku, a od kamate na sredstva fonda formirane su nagrade. Ova nagrada, donacija švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, dodeljuje se od 1901. svake godine na dan njegove smrti. Pored Nobelove nagrade za mir dodeljuju se i nagrade za kulturu, fiziku, hemiju, fiziologiju i medicinu, kao i nagrada za ekonomiju. detaljnije >>
Dodela Nagrada za korporativnu filantropiju VIRTUS 2012
Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, svečano će dodeliti Nagrade za korporativnu filantropiju VIRTUS 2012, u subotu 19. januara 2013. godine, sa početkom u 12h, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13).
 
Nagrada se po šesti put dodeljuje kompanijama i preduzećima koja su tokom 2012. godine na najdelotvorniji način doprinela opštem dobru, pružajući podršku neprofitnim akcijama ili organizacijama civilnog društva. detaljnije >>
Otvoren konkurs za podnošenje predloga projekata u januarskoj rundi programa Aktivne zajednice
U toku je konkurs Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) za program Aktivne zajednice.
Za program Aktive zajednice mogu se prijaviti lokalna udruženja i neformalne grupe građana/ki iz Srbije sa maksimalnim iznosom budžeta projekta do 400.000,00 dinara.

Inicijative treba da se odnose na lokalnu zajednicu, podstiču aktivno uključenje građana/ki i donose širu dobrobit lokalnoj zajednici koristeći lokalne potencijale i resurse, kao i saradnju sa drugim sektorima na lokalnom nivou. Program nije tematski ograničen, te se predlozi projekata mogu odnositi na najrazličitije oblasti: kultura, međuetnička tolerancija i saradnja, rad sa decom i mladima, međugenercijska saradnja, zaštita životne sredine, učešće građana u procesu odlučivanja, pomoć ranjivim  grupama i njihova inkluzija, itd. detaljnije >>
Svečano otvaranje programa „Evropa za građane i građanke“
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije organizuje svečani skup povodom početka programa „Evropa za građane i građanke“ u Republici Srbiji, koji će se održati u petak, 11. januara 2013. godine u Palati „Srbija“, sala Jugoslavija, sa početkom u 10:00 časova. detaljnije >>

  

 

 

 

O nama | Donacije | Razvoj filantropije | Javne politike | Usluge | Doniraj | Uspešne priče | Kontakt | Arhiva

Početna stranica | Uslovi korišćenja | Administrator