Kontakt | E-biblioteka | Galerija

O nama

Trag fondacija :: O nama :: Pregled donacija

Aktivne zajednice

Aktivne zajednice 2014.Organizacija

Mesto

Iznos (RSD)
Da Zaplanje ostane čisto Marina Kutina, Gadžin Han 397.500,00
Obnavljanje stare vodenice u selu, čišćenje 3 km kanala za vodu, čišćenje divlje deponije sa celog tog pojasa.
Neformalna grupa "Osmeh i vuk" * Leskovac 52.860,00
Ukazivanje na lepote grada Leskovca kroz konkurs za slikanje fasada u gradu i izradu razglednica od najboljih slika. Školica crtanja i slikanja za decu iz hraniteljskih porodica i njihovo uključivanje u aktivnosti. Čišćenje grada od ambrozije i uređenje nekoliko zelenih površina uz pomoć volontera. I na kraju malecno slavlje.
Neformalna grupa "MBS" * Čačak 79.600,00
Aktiviranje gradske muzičke scene u Čačku organizovanjem niza koncerata, u radio emisijama i gostovanjem u drugim medijima radi zastupanja za dodelu prostorija za muzičke probe od strane grada.
Neformalna grupa "Moj zavičaj" * Kopajkošara, Svrljig 78.660,00
Čišćenje prilaza u pećinu Samar u selu, adaptacija jednog objekta u selu u zavičajni muzej, organizovanje kulturno-turističke manifestacije „Prelo” radi oživljavanja sela i privlačenja potencijalnih turista.
Alternativa za Čačak Čačak 236.488,00
Podizanje nivoa svesti omladine i građana u oblasti kulture i umetnosti, građanskog aktivizma i profesionalnog delovanja. Davanje novog izgleda ruiniranim i dotrajalim površinama na teritoriji grada Čačka i uvođenje novog duha, novim arhitektonsko-urbanističkim potezom, sa ciljem da se izgrade novi identitet i novi optimizam.
Udruženje za razvoj duha i tela dece i mladih "Munja" * Leskovac 72.400,00
Uređivanje zapuštenog terena i zelene površine između nekoliko stambenih zgrada u Leskovcu. Deca su sama skupila pare od džeparca da ograde deo terena.
Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj * Beograd 80.000,00
Art-terapijske radionice za korisnike psihijatrijskih usluga i povezivanje korisnika koji su u ustanovama sa korisnicima koji nisu i koji imaju svoja udruženja. Pored art-terapije, planirane su i mnoge druge metode osnaživanja ove posebno marginalizovane grupe ljudi. Predviđeno je da sa korisnicima rade studenti volonteri, kojima bi to mogla da bude praksa, ali i ostali zainteresovani volonteri.
Udruženje domaćina preduzetnika i umetnika "Vesnik" * Mionica, Kosjeric 78.800,00
Izgradnja mokrog čvora sa nekoliko toaleta i tuš kabina na izletištu u selu Mionica, zajedničkom akcijom meštana, nastavnika i roditelja dece iz okolnih mesta koja ovaj prostor koriste za izlete i ekskurzije.
Ekološko društvo "Kolibri" * Grejač, Aleksinac 46.380,00
Obnova seoskog parka u centru sela.
Odred izviđača "Car Lazar" * Kruševac 45.802,40
Edukacija mladih o ekologiji i reciklaži, formiranje timova koji bi mapirali postojeće deponije, čistili ih, selektovali otpad. Izrada reciklažnih ukrasnih predmeta od jednog dela otpada, dok bi se drugi deo otpada predavao JKP-u.
Romski humanitarni centar * Bujanovac 79.480,00
Renoviranje dečijeg parka u Bujanovcu kao jedinog mesta gde deca sve tri nacionalnosti mogu da se igraju zajedno uz prateće aktivnosti – likovne i literarne radove dece na temu parka, izložbu radova, svečano otvaranje. Postavljanje vrteške i pravljenje prilaza parku za osobe sa invaliditetom.
Amatersko pozorište Kruška * Kruševac 69.200,00
Uključivanje mladih u kreiranje kulturnih sadržaja i kreativno provođenje slobodnog vremena kao ciljevi projekta. Planirane su radionice glume, učešće mladih iz tehničke škole u izradi scenografije i kostima, i kao krajnji rezultat – izvođenje predstave u Kruševcu i okolini.
Neformalna grupa "Uzmi stvar u svoje ruke" Donji Ljubeš, Aleksinac 287.500,00
Uređenje i opremanje parka i sportskog terena u selu, mesta na kom se okupljaju meštani, velikom volonterskom akcijom i uz pomoć više organizacija i institucija.
Udruženje žena sela Bovan Jezero * Bovan, Aleksinac 78.600,00
Pravljenje dečijeg igrališta u selu, na javnoj površini, kao jedinog mesta gde deca mogu da se igraju u selu i, samim tim, poboljšanje turističke ponude sela.
Neformalna grupa žena iz Vakupa "Za bolji život" * Vakup, Aleksinac 73.768,00
Čišćenje i sanacija kanala koji sprovode vodu od izvora do česme u selu kako bi meštani i dalje imali čistu vodu za piće u selu, koja je i jedina voda tokom leta, kad često nema vodosnabdevanja.
Konjički klub Aranđelovac * Aranđelovac 79.800,00
Prikupljanje sredstava u zajednici na razne načine – sakupljanjem sekundarnih sirovina, dobrotvornim koncertom, deljenjem novogodišnjih paketića, predstavom „Na konju smo svi jednaki” itd. Cilj prikupljanja sredstava je da se obezbedi nastavak uspešne hiporehabilitacije dece sa invaliditetom.
Neformalna grupa "Mladi za Kaluđericu" * Beograd 38.600,00
Okupljanje mladih na različitim radionicama u Kaluđerici. Učesnici ovih radionica (fotografija, klub čitalaca, muzičke radionice) planiraju prikupljanje potpisa za peticiju za dodelu prostora za omladinski klub u ovom prigradskom naselju Beograda. Organizovanje izložbe i koncerta na kraju projekta.
Neformalna grupa "Ski & Snowboard entuzijasti" * Majdanpek 79.736,10
Revitalizacija ski-centra „Rajkovo”, koji se nalazi na 5 km od Majdanpeka i koji bi potencijalno oživeo grad, doveo turiste itd.
Udruženje žena sela Potpeća * Potpeć, Užice 75.980,00
Uređivanje šireg prostora ispred Potpećke pećine kako bi se uredio prilaz pećini i privuklo više turista. Svi meštani sela Potpeća su zainteresovani da se ovaj prostor uredi.
Belocrkvansko amatersko pozorište BAP Bela Crkva 399.540,00
Organizovanje lutkarske predstave u Domu za nezbrinutu decu u Beloj Crkvi. Deca bi, kroz kreativne radionice, sama osmišljavala lutke, tekst i glumila u predstavi, koja bi se izvodila u gradu i okolnim selima. Pored organizovanja predstave, deca bi posetila i institucije kulture i ostale institucije u gradu.
Udruženje hranitelja i staratelja Cvrčak Topola 397.000,00
Organizovanje tribine u Topoli o značaju hraniteljstva, kao i mnogih radionica za 40 dece iz hraniteljskih porodica – slikarske radionice i oslikavanje murala u Topoli, sportske radionice i priprema za orijentiring, kao i kurs orijentiringa na Oplencu, novogodišnja priredba itd.
Udruženje "Volonterski centar" Niš 396.000,00
Inkluzija dece iz marginalizovanih grupa (deca bez roditeljskog staranja, deca samohranih roditelja i deca ulice) kroz razne aktivnosti sa volonterima – mladima koji su zainteresovani za rad sa ovom decom.
Muzičko društvo "Muzika Viva" Sombor 200.020,00
Muzičke radionice za decu bez roditeljskog staranja, decu sa sela i decu na bolničkom lečenju, kako bi se družili, zajedno prevladali teške situacije i stekli pozitivno mišljenje o sebi.
Zemunski mali umetnički centar ZMUC * Beograd 79.700,00
Promovisanje biciklizma i biciklističke rute Eurovelo, koja prolazi Zemunskim kejom, organizovanjem javnih umetničkih akcija, postavljanjem prvog odmorišta za bicikle i bicikliste na keju, prikupljanjem potpisa za postavljanje odmorišta na keju, na mestu gde je nekada stajao omiljeni dud.
Omladinska reakcija * Zaječar 1.021,20
Popravka zapuštenog igrališta za decu na Kraljevici, u saradnji sa lokalnim institucijama, i program za decu na igralištu tokom celog trajanja projekta.
Neformalna grupa "Vesnina deca" * Pančevo 61.920,00
Doprinos negovanju tradicije kroz uključivanje dece u proces stvaranja (ručni radovi, tradicionalna jela, sviranje instrumenata, pravljenje narodne nošnje i sl.) i izlaganje na izložbi na kraju.
Udruženje Forum žena Bajina Bašta * Bajina Bašta 79.100,00
Obuka u ručnom tkanju i dekupaž tehnici za oko 150 nezaposlenih, sredovečnih žena u Bajinoj Bašti, uz prateće edukativne radionice, volontersko uređenje dvorišta vrtića itd. i uz skromno učešće lokalnih institucija koje daju prostor i malih privrednika koji doniraju 2 razboja.
Udruženje građana Nada Mionica 369.587,40
Sređivanje centralnog gradskog parka u Mionici uz pomoć volontera – sađenje ruža, farbanje mobilijara i postavljanje ljuljaški i vrteške.
Udruženje građana "Mladi i talentovani MiT" * Prijepolje 33.676,00
Uređenje nekadašnjeg Titovog gaja, zapuštenog i obraslog u korov, koji se nalazi između dve srednje škole, pomoću učenika volontera (obnova klupa, postavljanje korpi za otpatke, sadnja cveća).
Pletenica * Bela Crkva 56.700,00
Unapređenje položaja dece i mladih sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju i senzibilizacija društvene sredine za njihovo prihvatanje. Planirane aktivnosti su oslikavanje trotoara, likovne radionice, izložba radova, opšti informativni roditeljski sastanak, otvorena tribina, manifestacija „Pesničenje”.
Planinarsko-smučarsko društvo "Ljukten" * Trstenik 77.800,00
Uređenje i obeležavanje planinarske staze „Staza dobrih pogleda” u dužini od 12 km, zajedno sa volonterima, učenicima iz Trstenika i ostalim zainteresovanim građanima. Organizovanje planinarskih tura i donatorske ture da bi se opremio planinarski dom. Poseta staračkim planinskim seoskim domaćinstvima.
Odred izviđača "Kanjiža" * Kanjiža 2.917,50
Akcija selektivnog sakupljanja otpada i informativni program Izviđačkog odreda „Kanjiža” povodom Dana planete Zemlje.
NVO "Neven" * Niš 7.069,15
Čišćenje divlje deponije pored reke u selu i uređivanje tog prostora po ugledu na grupu „Kobra” (pravljenje letnjikovca, postavljanje klupica, amfiteatra za projekciju filmova, velikog šaha itd.). Pored toga, poribljavanje reke i organizovanje mnogih manifestacija u selu (pogačijada, turnir u malom fudbalu). Grupa je unapred prikupila sredstva od meštana za realizaciju ovog projekta, odobreno im je korišćenje profesionalnih mašina i dobili su i mladice ribe za poribljavanje reke.
Panon Feniks * Tornjoš, Senta 42.474,00
Angažovanje dece, roditelja i baka i deka iz sela da se urede i ozelene javne površine u selu velikom volonterskom akcijom i stalnim motivisanjem u vidu zajedničkih igara, takmičenja itd.
Udruženje žena Maglića * Maglić, Bački Petrovac 58.000,00
Radionice pletenja za nezaposlene žene u Magliću, izrada odevnih predmeta, podučavanje dece pletenju i izložba svih radova tokom Dana pletilja radi promocije pletenja, ekonomskog osnaživanja žena i samopodrške žena u Magliću.
Društvo za dobrovoljni rad i pomoć deci "OSMEH" * Pirot 69.871,80
Letnja pozornica na otvorenom, u centru grada i izvođenje prve inkluzivne predstave na njoj.
Udruženje građana "Etnodom Gorocvet Inđija" * Inđija 72.620,00
Radionice veza, zlatoveza i ostalih rukotvorina za 50 dece osnovnoškolskog uzrasta u trajanju od 12 nedelja, uz razvijanje pažnje, mašte, fine motorike, upoznavanje sa tradicijom, druženje sa starijima. Na kraju projekta izlaganje svih radova na prodajnoj izložbi s ciljem prikupljanja sredstava za novi materijal.
Sinergija mladih Monoštora * Bački Monoštor, Sombor 77.840,00
Izgradnja dečjeg igrališta uz sportski teren u romskom naselju u Bačkom Monoštoru.
Aktiv žena mesne zajednice Bački Jarak * Bački Jarak, Temerin 77.880,00
Multietničke radionice veza za 30 žena i 40 dece mađarske i srpske nacionalnosti radi zbližavanja i zajedničkog predstavljanja obe kulture i tradicije, uz podršku lokalnih institucija.
Asocijacija za razvoj dunavske regije Kladovo 110.000,00
Rešavanje problema neuređene javne površine oko zgrade B2 u Kladovu. Rešavanjem ovog problema stvoriće se uslovi za zajedničko okupljanje i druženje svih stanara u prijatnom ambijentu i podizanje nivoa svesti o očuvanju neposredne okoline.
Žensko udruženje kolubarskog okruga Veliki Crljeni, Lazarevac 390.200,00
Uređivanje i ograđivanje dečijeg i sportskog igrališta koje su meštani sami napravili, kao jedinog mesta okupljanja u selu.
Udruženje mladih "Vreme" Brodarevo, Prijepolje 131.000,00
Pretvaranje slobodne zelene površine u mini-park, kao jedini prostor te vrste u Brodarevu.
Meč Čenta, Zrenjanin 114.886,00
Podizanje nivoa svesti meštana o značaju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za zdravlje, promovisanje zdravog života i dobrih navika; postavljanje poligona sa spravama za vežbanje da bi se omladini obezbedio prostor za druženje i da bi se ona odvratila od nezdravih i loših navika.
Centar za razvoj otvorenog društva - Agora Bela Palanka 394.105,00
Adaptacija kuće koja je udruženju ustupljena na neodređeno vreme u klub za mlade, u kome bi se družili, realizovali razne akcije, vežbali, bavili se sportom itd.
Centar za društveni razvoj Kljajićevo, Sombor 399.800,00
Uređenje omladinskog centra i sportskog terena angažovanjem mladih volontera uz bogat plan aktivnosti – koncert, projekcija filmova, sportski turnir itd.
Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga i članova njihovih porodica "Duša" Beograd 394.460,00
Posete srednjim školama i predavanja o mentalnom zdravlju za učenike, ulične akcije povodom Dana mentalnog zdravlja, pripreme i izvođenje forum-teatra o problemima sa kojima se susreću korisnici psihijatrijskih usluga.
Dobrovoljno vatrogasno društvo "Bajna Bašta" Bajina Bašta 395.200,00
Organizovanje kampanje za zaštitu od požara kroz edukaciju stanovništva postavljanjem info-tabli na teritoriji Nacionalnog parka Tara, putem letaka, radio-džinglova i TV-spotova.
Društvo za unapređenje turizma i poljoprivrede "Naša Tara" Solotuša, Bajina Basta 399.100,00
Uređenje prostora u selu Solotuša (drveni mobilijar, viseći most, postavljanje info-tabli za turiste, nadstrešnica i sl.) radi poboljšanja turističke ponude sela Solotuša i Tare.
Neformalna grupa "Art Zdravka" Sombor 383.900,00
Kreativne radionice, psihološke radionice pomoći ženama obolelim od raka, promocija aktivnosti, informisanje javnosti. Okupljanje žena obolelih od raka kao vid samopomoći i podrške.
Udruženje "Presslica" Milićevo selo, Požega 351.800,00
Renoviranje seoskog doma kako bi se napravila funkcionalna prostorija koju bi mogli da koriste svi meštani, velikom volonterskom akcijom 30 meštana i uz (materijalnu) podršku lokalne samouprave.
Neformalna grupa "Kaleidoskop" Beograd 347.000,00
Organizovanje izložbe fotografija na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu o železnici, prugama, zaposlenima na železnici itd. Posebno animiranje stanovnika divljeg naselja u okolini stanice da učestvuju na radionici fotografije i da prikažu svoje viđenje železnice i celog kraja.
Klub sportskih ribolovaca "Profi ribolovac" Vršac 389.450,00
Priprema za takmičenja i učestvovanje na takmičenjima u ribolovu velikog broja dece i mladih, kao i njihovih roditelja. Prethodno dobijeno odobrenje za korišćenje dela kanala Dunav–Tisa–Dunav, kao i Vršačkog jezera.
Udruženje "031 Republik" Užice 398.395,00
Izgradnja skejt parka u okviru Gradskog kulturnog centra (na mestu nekadašnje kotlarnice, koja je van funkcije). Obezbeđivanje adekvatnog prostora za omladinu i sve ostale koji žele da se bave ekstremnim sportovima.
Udruženje građana "Tračak nade Milavac, Ljig 399.000,00
Izrada arteškog bunara u selu i postavljanje jače pumpe kako bi meštani mogli da dobiju vodu i tokom leta. Voda bi omogućila i bolje uslove za stočarstvo, što je jedno od glavnih zanimanja meštana.
Udruženje "Temska" Temska, Pirot 159.100,00
Nabavka košnica i rojeva pčela i obuka mladih da se bave pčelarstvom kako bi imali od čega da žive i kako bi ostali u selu.
Udruženje za razvoj kulture i sporta kod 
dece i omladine PlayGround *
Čačak 78.864,6
dece i omladine PlayGround *"
Kulturno-ekološko-zanatsko Udruženje "Tkački dvor Rakari" Rakari, Mionica 320.000,00
Restauracija magaze koja je ustupljena na korišćenje celoj zajednici kako bi se u njoj odvijale tkačke radionice koje okupljaju meštanke i gde bi one mogle da prodaju svoje proizvode.
Neformalna grupa Moja Grdelica Grdelica, Leskovac 236.488,00
Obnova svih košarkaških igrališta u Grdelici (ukupno 15) i okolnim selima, velikom volonterskom akcijom, i dodatno promovisanje košarke, sporta koji je već vrlo popularan u Grdelici i okuplja romsku i srpsku decu u zajedničke timove.
Udruženje žena "Slovenka" Gložan, Bački Petrovac 358.000,00
Uređivanje glavne ulice koja vodi od centra sela do škole, sadnjom drvoreda okruglih bagremova, uređivanjem travnjaka i postavljanjem kanti za otpatke, velikom volonterskom akcijom. Akciju bi sledile i odgovarajuće radionice za đake.
Grupa Kobra Donja Toponica, Niš 150.000,00
Osnivačka konferencija Nacionalne asocijacije seoskih udruženja Srbije (NASUS) koja će se baviti umrežavanjem i razvojem civilnog sektora u ruralnim sredinama s ciljem razvoja sela i omladinske politike.
Udruženje žena "Peščanik" Kruševac 298.500,00
Edukacija žena iz romskih naselja u okolini Kruševca o tome kako da se suprotstave nasilju.
Sloboda prava Beograd 236.488,00
Mobilisanje i ujedinjavanje zajednice seksualnih radnika i radnica u Beogradu kroz informisanje o pravima i zdravlju i upućivanjem na dostupne službe vladinog i nevladinog sektora. Istraživanje potreba seksualnih radnika i radnica, savetodavni rad, upućivanje na drop in centar Jazasa, kao i promocija organizacije seksualnih radnika „Sloboda prava”.
Odred izviđača "Sveti Sava" Beograd Beograd 248.226,40
„Majka priroda” – socijalna inkluzija dece i mladih bez roditeljskog staranja kroz izviđaštvo. Uključivanje dece i mladih bez roditeljskog staranja u izviđačke aktivnosti, što ce im pomoći u jačanju socijalnih veština.
Centar za pozitivan razvoj dece i omladine Beograd 199.773,60
„Upoznaj me” – forum predstava za decu bez roditeljskog staranja.
Beogradska Umetnička Nova Teritorija Beograd 300.000,00
Očuvanje tradicije kvalitetnog muzičkog života grada i odbrana profesije omogućavanjem mladim muzičarima da nastupaju organizovanjem mini-festivala.
Neformalna grupa "Arza" Niš 236.488,00
Održavanje humanitarnog koncerta klasične muzike, uz veliko angažovanje mladih muzičara u Nišu, njihovih nastavnika i roditelja, u znak sećanja na preminulog druga Filipa Čavara.
Jedinstvo akcije Novi Pazar 296.800,00
Edukacija žena iz 3 sela u okolini Novog Pazara o njihovim pravima, mogućnostima učestvovanja u procesu donošenja odluka itd. Edukaciju prati i prikaz života i rada na selu, kao i informisanje o položaju žena na selu.
Prepoznaj u sebi Pančevo 200.000,00
Organizovanje niza radionica (muzičke, likovne, filmske itd.) za decu redovne populacije, decu sa bolestima ili invaliditetom, decu bez roditeljskog staranja, kao i za roditelje, staratelje, nastavnike. Bogat program bi, tokom 5 meseci, zbližio decu i omogućio im da se bolje upoznaju i da nastave druženje i kasnije.
Udruženje građana Suncokret Omoljica, Pančevo 300.000,00
Uređenje priobalja Ponjavice velikom volonterskom akcijom koja bi uključila sve meštane sela – postavljanje letnjikovaca, kućica za ptice, parkinga za bicikle itd.
Udruženje žena "Sačuvajmo selo" Pribojska Banja, Priboj 300.000,00
Uređenje javnog prostora pored puta i jezera sa pastrmkama u Mesnoj zajednici Kratovo – čišćenje deponije, obezbeđivanje i nasipanje zemlje, postavljanje ljuljaški, sadnja cveća. Planirano je angažovanje oko 70 volontera u akciji, a obezbeđena su i dodatna sredstva, u iznosu od 170.000 dinara, iz različitih izvora – od opštine, malih privrednika itd.

* Druga rata donacije odobrene u 2013. godini.

Aktivne zajednice za poplavljena područja 2014.


Organizacija

Mesto

Iznos (RSD)
Udruženje "EKO-DVORIŠTE" Obrenovac 320.000,00
Otvaranje centra ekološkog aktivizma „Eko-dvorište”, mesta okupljanja Obrenovčana, posebno mladih. Planirane su i sledeće aktivnosti: izložba fotografija poplavljenog Obrenovca i radionice fuzije stakla za mlade. Centar može da ponudi i prostor za okupljanje građana, korišćenje interneta itd.
Žensko udruženje kolubarskog okruga Veliki Crljeni, Lazarevac 320.000,00
Osnivanje volonterskog centra adaptacijom prostora udruženja koji je uništen tokom poplava. Nabavka opreme za centar i prepoznatljivih uniforma za volontere. Udruženje već okuplja veliki broj volontera, a osnivanje centra bi doprinelo unapređenju rada sa volonterima i dobrom organizovanju pružanja pomoći.
LEKS Nacional Obrenovac 275.566,40
Osnivanje ogranka volonterskog servisa Lex national koji bi pomagao starim osobama i osobama sa invaliditetom pri svakodnevnim potrebama (nabavka namirnica, lekova, poseta lekaru itd.). Potrebe ovih osoba su posebno izražene posle poplava.
Obrenovac Vašarište Obrenovac 318.400,00
Uređenje parka na kraju ulice do reke u Obrenovcu, mesta koje je potpuno stradalo u majskim poplavama, sadnjom drveća i žbunja i postavljanjem mobilijara za igru dece.
"Fondacija za mlade Obrenovca" Obrenovac 258.400,00
Praćenje (monitoring) rada gradskih institucija, praćenjem stanja brana u Obrenovcu. Organizovanje fotografisanja stanja brana od strane mladih umetnika, uz stručno vođenje, stalno predstavljanje stanja brana i eventualnih promena, započetih radova i sl. na društvenim mrežama i na velikoj izložbi fotografija na kraju projekta u Domu kulture „Obrenovac”.
Odred izviđača "Bajina Bašta" Bajina Bašta 314.480,00
Organizovanje izviđačkih kampova za decu iz sela u okolini Bajine Bašte koja su pogođena poplavama, kao i organizovanje zimskog raspusta sa izviđačima.
Centar za nove ideje Obrenovac 299.200,00
Organizovanje mobilnih timova koji bi volonterski pomagali slepim osobama iz Obrenovca. Organizovanje društvenih i kulturnih aktivnosti za njih, pomoć u kući, besplatni pravni saveti itd.
Udruženje za unapređenje životne sredine i javnih prostora "Eko-planeri" Bajina Bašta 314.544,00
Projekat „Zelena barijera” usmeren je na to da se, kroz aktivnosti edukacije lokalnog stanovništva, dece i predstavnika institucija, podigne nivo svesti o značaju prevencije erozije nestabilnih terena na najjeftiniji i najzdraviji način – sadnjom određenih vrsta drveća, i o takvom sprečavanju daljih posledica ovih prirodnih i vremenskih nepogoda. Takođe, planirana je izgradnja po jednog tematskog parka u selima Gvozdac i Bačevci, koja su pretprele najveće posledice erozija.
Asocijacija za razvoj dunavske regije Kladovo 319.280,00
Zbrinjavanje starijih ljudi u selu Grabovica posle poplava, tokom trajanja vanredne situacije u Kladovu.


Aktivne zajednice 2013.  

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
„Moje selo Babe"
Sopot, Beograd
3,086.32
Čišćenje i uređenje sela, postavljanje signalizacije u selu, obeležavanje i trasiranje pešačkih staza u okolini sela. Velika volonterska akcija koja je uključila celo selo.
„Trim centar"
Jagodina
2,056.14
Samostalno kreiranje i pravljenje sprava za vežbanje na otvorenom i njihovo postavljanje u okviru šumskog kompleksa poznatog kao „Rusko groblje" u Jagodini. Aktivisti organizacije su uredili i očistili ceo kompleks. 
Lokalna građanska inicijativa LOGIN
Arilje
1,457.29
Renoviranje oronulog pešačkog mosta preko reke Rzav koji spaja dva sela. Oslikani su murali na mostu.
Društvo za dobrovoljni rad i pomoć deci „Osmeh"
Pirot
2,502.18
Izgradnja i postavljanje letnje pozornice na otvorenom, u centru grada, i izvođenje prve inkluzivne predstave na njoj. Predstavu su spremali i izvodili đaci iz nekoliko osnovnih škola u Pirotu zajedno sa svojim nastavnicima.
Ekološko udruženje fanova kampova
Kragujevac
3,109.77
Postavljanje volonterskog ekološkog kampa u parku udaljenom 3 km od centra Kragujevca, sa ciljem da se park očisti i uredi, kao i uređenje dečjeg igrališta.
Omladinska reakcija
Zaječar
3,283.85
Popravka zapuštenog igrališta za decu na Kraljevici, u saradnji sa lokalnim institucijama i realizovanje programa za decu na igralištu tokom trajanja projekta.
Udruženje za zaštitu osoba sa posebnim potrebama „Putokaz"
Čukarica, Beograd
3,068.49
Osobe sa invaliditetom uzrasta od 15 do 30 godina sa Čukarice, njihovi roditelji i 20 učenika redovne osnovne škole i njihovi roditelji učestvovali su u radionicama, predstavama, na izletima, radi što bolje inkluzije dece sa invaliditetom u lokalnu zajednicu.
Udruženje „Trik"
Nova Varoš
3,557.36
Cilj projekta je bio da se urede javne površine (ski staza i centralni gradski potporni zidovi) koje će biti dostupne svem stanovništvu za odmor i šetnju, ali i da se podstakne aktivizam mladih koji će se uključiti u aktivnosti. Osim čišćenja i uređenja ovog prostora, aktivisti su ga i kreativno oslikali i ukrasili.
Udruženje poslovnih žena Zaplanja „ZA!"
Gadžin Han
2,841.86
Radionice starih zanata za nezaposlene žene od 20 do 60 godina radi njihovog ekonomskog osnaživanja i međusobne podrške.
Ekološko udruženje Rzav – God Save Rzav
Arilje
3,263.22
Uređenje ostrva Uski vir na reci Rzav postavljanjem klupa, dečjeg igrališta, korpi za otpatke.
Somborski edukativni centar
Sombor
3,538.76
Uređivanje dvorišta zgrade organizacija civilnog društva u Somboru i pravljenje letnje učionice u velikoj volonterskoj akciji. Dvorište je javno i sada mogu da ga koriste kako članovi nekoliko udruženja u zgradi tako i ostali građani.
Udruženje žena Maglića
Maglić, Bački Petrovac
2,077.03
Radionice pletenja za nezaposlene žene u Magliću, izrada odevnih predmeta, obučavanje dece da pletu i izložba svih radova tokom Dana pletilja, u cilju promocije pletenja, ekonomskog osnaživanja žena i samopodrške žena u Magliću.
Centar za razvoj otvorenog društva „Agora"
Bela Palanka
2,593.82
Formiranje i osnaživanje nekoliko grupa mladih da javno zagovaraju za otvaranje bioskopa u Beloj Palanci. Mladi su posle više uspešnih akcija postigli cilj zastupanja – dogovorili su se sa predstavnicima javnih vlasti da jednom mesečno budu prikazivani filmovi u bioskopu.
Klub ekstremnih sportova „Ikstrim femili 014"
Valjevo
3,315.95
Izgradnja skejt parka na parceli koju su za to dodelile gradske vlasti i organizovanje besplatne škole ekstremnih sportova za sve volontere.
„Lisna stena"
Priboj
3,566.03
Uređivanje parkića blizu obdaništa i škole kako bi deca imala gde da se igraju i u Starom Priboju i kako bi se sprečili delikventi da tu borave noću (što je postignuto osvetljavanjem). Organizacija je prikupila sredstva u visini donacije od lokalnih vlasti, preduzeća i institucija.
NVO „Neven"
Niš
2,812.50
Čišćenje divlje deponije pored reke u selu i uređivanje tog prostora po ugledu na rad grupe „Kobra" – pravljenje letnjikovca, postavljanje klupica, amfiteatra za projekciju filmova, velikog šaha itd. Pored toga, grupa je i poribila reku, organizovala mnoge manifestacije u selu (pogačijada, turnir u malom fudbalu). Grupa je prikupila sredstva i od meštana za realizaciju ovog projekta, odobreno im je korišćenje profesionalnih mašina i dobili su i mladice ribe za poribljavanje reke.
Novosadska biciklistička inicijativa
Novi Sad
3,110.81
Podrška akciji „Kritična masa" koja je u Novom Sadu pokrenuta kao mesečna vožnja novosadskih biciklista kojom se promoviše bicikl kao prevozno sredstvo. Cilj akcije je povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju.
Sinergija mladih Monoštora
Bački Monoštor, Sombor
2,790.32
Izgradnja dečjeg igrališta uz sportski teren u romskom naselju u Bačkom Monoštoru.
Odred izviđača „Kanjiža"
Kanjiža
1,376.47
Akcija selektivnog sakupljanja otpada i informatički program Izviđačkog odreda „Kanjiža" povodom Dana Zemlje.
Neformalna grupa „Debeli biciklisti"
Zemun, Beograd
3,432.34
Javno zastupanje za zabranu saobraćaja na delu dunavskog keja koji prolazi kroz stari Zemun, sa uličnim performansima, koncertu na biciklima, prikupljanjem potpisa za peticiju, saradnjom sa više OCD itd.
Ekološko društvo „Zeleni otisak" Lebane
Lebane
3,060.16
Pravljenje parking mesta za bicikle kako bi se sprečile krađe bicikala i promovisao ovaj način prevoza.
Društvo Rom Veliko Gradište
Veliko Gradište
3,050.58
Opremanje postojećeg terena sportskim spravama (golovi, koševi i sl.) i dečijim spravama (ljuljaške, klackalice, tobogan) volonterskom akcijom u romskom naselju u Velikom Gradištu. Teren je asfaltiran uz pomoć Opštine i akcijom udruženja.
Odred izviđača „Bajina Bašta"
Bajina Bašta
3,089.09
Uređivanje prostora izviđačkog kampa izgradnjom letnje učionice i dečijeg igrališta, uz pomoć velikog broja volontera i značajnu finansijsku pomoć lokalnih institucija, preduzeća i gradskih vlasti – u visini donacije koju je donirao Trag.
Amatersko pozorište „Kruška"
Kruševac
2,478.12
Cilj projekta je uključivanje mladih u kreiranje kulturnih sadržaja i kreativno provođenje slobodnog vremena. Izvođene su radionice glume, uz učešće mladih iz tehničke škole na izradi scenografije i kostima, a kao krajnji rezultat izvođena je predstava u Kruševcu i okolini.
Udruženje „Dunavska golubica"
Golubac
2,453.93
Ideja projekta je da omogući stvaranje osnove za zaštitu i promociju retkih biljnih vrsta, posebno jorgovana, i da „grad jorgovana" preraste u stalnu turističku atrakciju. Sprovedene su različite aktivnosti uz učešće celokupne lokalne zajednice: izrada rukotvorina na temu jorgovana, sađenje drveća, promocija preko socijalnih mreža.
„Panon Feniks"
Tornjoš, Senta
1,521.03
Angažovanje dece, roditelja, baka i deka da se u selu Tornjoš urede i ozelene javne površine, velikom volonterskom akcijom i stalnim motivisanjem u vidu zajedničkih igara, takmičenja itd.
Neformalna grupa „Omladinska pozorišna trupa"
Priboj
2,751.19
Angažovanje mladih u razvoju urbanih kulturnih sadržaja koji nedostaju u Priboju, posredstvom izložbe i pozorišne predstave, u saradnji sa svim institucijama kulture u Priboju.
Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga i članova njihovih porodica „Duša"
Beograd
3,065.54
Direktan kontakt srednjoškolaca i korisnika psihijatrijskih usluga na predavanjima u školama, kao i aktivnost grupe na obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja.
Udruženje građana „Etnodom Gorocvet Inđija"
Inđija
2,548.37
Radionice veza, zlatoveza i ostalih rukotvorina za pedesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta u trajanju od 12 nedelja uz razvijanje pažnje, mašte, fine motorike, upoznavanje sa tradicijom, druženje sa starijima. Na kraju projekta svi radovi su bili izloženi na prodajnoj izložbi i tako su se prikupila sredstva za novi materijal.
Udruženje „Forum žena"
Bajina Bašta
2,775.76
Obuka u ručnom tkanju i dekupaž tehnici za oko 150 nezaposlenih, sredovečnih žena u Bajinoj Bašti, uz prateće edukativne radionice, volontersko uređenje dvorišta vrtića itd, uz skromno učešće lokalnih institucija, koje su ustupile prostor i malih privrednika, koji su donirali 2 razboja.
Klub „Teatar" Prijepolje 3,199.89
Organizacija interaktivne pozorišne predstave metodom forum teatra, koja će promovisati toleranciju i različitost nasuprot diskriminaciji među mladima, srednjoškolcima, koji će i sami učestvovati u kreiranju sadržaja predstave.
Neformalna grupa „Baštovanski klub" Beograd 3,267.47
Uređivanje preostalog neuređenog dela bašte oko neformalnog kulturnog centra Inex film, uz učešće volontera i ostalih aktivista Inex filma. Izgradili su baštensku kućicu, oformili baštu, uredili zemljište i zasadili biljke.
Planinarsko-smučarsko društvo „Ljukten" Trstenik 2,730.15
Uređenje i obeležavanje planinarske staze „Staza dobrih pogleda" u dužini od 12 km, zajedno sa volonterima, učenicima iz Trstenika i ostalim zainteresovanim građanima. Organizovanje planinarskih tura i donatorske ture da bi se opremio planinarski dom. Poseta staračkim planinskim seoskim domaćinstvima.
Neformalna grupa „Vesnina deca" Pančevo 2,172.89
Doprinos negovanju tradicije kroz uključivanje dece u proces stvaranja (ručni radovi, tradicionalna jela, sviranje instrumenata, pravljenje narodne nošnje) i izlaganje na izložbi na kraju projekta.
Neformalna grupa „Bekstream" Bačka Palanka 3,070.4
Snimanje dokumentarnog filma i oslikavanje murala koji bi prikazivao kako bi izgledalo pozorište, kao odgovor na nedostatak kulturnih sadržaja i nedovršeno pozorište, čija je rekonstrukcija počela pre 20 godina. Građani su bili uključeni kroz intervjue, savete i ideje tokom snimanja filma. Dugoročni rezultat, pored izražavanja potrebe za kulturnim sadržajima, jeste uticaj na lokalne vlasti da prepoznaju ove potrebe i izdvoje sredstva za dovršavanje pozorišta.
„Pletenica" Bela Crkva 1,989.70
Unapređenje položaja i senzibilizacija društvene sredine za prihvatanje dece i mladih sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. Realizovane su aktivnosti kao što su oslikavanje trotoara, likovne radionice, izložbe radova, opšti informativni roditeljski sastanak, otvorena tribina, manifestacija „Pesničenje".
Planinarsko-skijaški klub „Toplica" Prokuplje 2,455.59
Raskrčivanje i obeležavanje 96 km pešačke staze – povezivanje Prokuplja sa planinama.
Udruženje Roma Blace Blace 3,109.81
Uređenje i opremanje prostora za Omladinski klub u selu Đurevac i organizovanje brojnih aktivnosti za decu i mlade iz sela, kao što su šahovski turnir, stoni tenis, crtanje murala, likovne radionice, fotografske radionice.
Udruženje žena „Sačuvajmo selo" Pribojska Banja 3,481.37
Uređenje Jarmovačkog potoka ozidavanjem i sprečavanjem čestih poplava i pravljenje izletničkog mesta sadnjom 500 sadnica, postavljanjem klupa, stolova, kanti za otpatke i jednog kontejnera, koje bi povezivalo građane Priboja i Pribojske banje i omogućilo odvijanje raznih dešavanja na ovom mestu.
Nezavisna kulturna asocijacija „Zeleno oko" Krupanj 3,334.89
Masovna akcija čišćenja celog Krupnja, u koju je uključeno 500 volontera, postavljanje 70 šarenih kanti za otpatke, koncert, eko-film o akciji, uz saradnju sa mnogim institucijama, NVO i preduzećima u gradu.
Neformalna grupa „Play" Donji Striževac, Babušnica 3,188.09
U nedostatku kulturnih i sportskih sadržaja, planira se uređenje prostora zgrade i sportskog terena koji pripada Mesnoj zajednici za održavanje takmičenja u košarci, šahu, stonom tenisu, muzičkog festivala, književne večeri i izložbe.
Aktiv žena mesne zajednice Bački Jarak Bački Jarak, Temerin 2,732.95
Multietničke radionice veza za 30 žena i četrdesetoro dece mađarske i srpske nacionalnosti radi zbližavanja i zajedničkog predstavljanja obe kulture i tradicije, uz podršku lokalnih institucija.
Udruženje građana „Mladi i talentovani MiT" Prijepolje 1,181.75
Uređenje zapuštenog i obraslog u korov, nekadašnjeg „Titovog gaja", koji se nalazi između dve srednje škole, uz pomoć učenika volontera. Planirani su obnova klupa, postavljanje korpi za otpatke i sadnja cveća.
Neformalna grupa „Osmeh i vuk" Leskovac 1,844.53
Ukazivanje na lepote grada Leskovca kroz konkurs za oslikavanje fasada zgrada i izradu razglednica od najboljih slika. Školica crtanja i slikanja za decu iz hraniteljskih porodica i njihovo uključivanje u aktivnosti. Čišćenje grada od ambrozije i uređenje nekoliko zelenih površina uz pomoć volontera. I na kraju malecno slavlje.
Neformalna grupa „MBS" Čačak 2,777.61
Aktiviranje gradske muzičke scene u Čačku organizovanjem niza koncerata, radio emisijama, gostovanjem u medijima radi zastupanja da Grad dodeli prostorije za muzičke probe.
Neformalna grupa „Moj zavičaj" Kopajkošara, Svrljig 2,744.81
Čišćenje prilaza u pećinu Samar u selu, adaptacija jednog objekta u selu u zavičajni muzej, organizovanje kulturno-turističke manifestacije Prelo radi oživljavanja sela i privlačenja potencijalnih turista.
Udruženje za razvoj kulture i sporta kod dece i omladine „PlayGround" Čačak 2,751.95
Izgradnja dečjeg igrališta i uređenje blokovskog dvorišta u Čačku, u saradnji sa ostalim organizacijama i uz volontersku pomoć stanovnika naselja.
Udruženje za razvoj duha i tela dece i mladih "Munja" Leskovac 2,526.37
Uređivanje zapuštenog terena i zelene površine između nekoliko stambenih zgrada u Leskovcu. Deca su sama skupila pare od džeparca da ograde deo terena.
Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj Beograd 2,791.57
Art-terapijske radionice za korisnike psihijatrijskih usluga i povezivanje korisnika koji su u ustanovama sa korisnicima koji nisu i koji imaju svoja udruženja. Pored art-terapije sprovodile su se i mnoge druge metode osnaživanja ove posebno marginalizovane grupe ljudi. Sa korisnicima su radili i volonteri, studenti kojima je to bila praksa, ali i ostali zainteresovani volonteri.
Udruženje domaćina preduzetnika i umetnika "Vesnik" Mionica, Kosjerić 2,749.69
Izgradnja mokrog čvora sa nekoliko toaleta i tuš kabina na izletištu u selu Mionica, zajedničkom akcijom meštana, nastavnika i roditelja dece iz okolnih mesta koja ovaj prostor koriste za izlete i ekskurzije.
Ekološko društvo „Kolibri" Grejač, Aleksinac 1,618.41
Obnova parka u centru sela popravkom postojećeg i ugradnjom novog mobilijara. Organizacija takmičenja za izbor najlepšeg dvorišta u okolnim selima.
Zemunski mali umetnički centar ZMUC Zemun, Beograd 2,781.1
Promovisanje biciklizma i biciklističke rute „Eurovelo 6", koja prolazi Zemunskim kejom, posredstvom javnih umetničkih akcija, postavljanjem prvog odmorišta za bicikle i bicikliste na keju, prikupljanjem potpisa za postavljanje odmorišta na keju, na mestu gde je nekada stajao omiljeni dud.
Odred izviđača „Car Lazar" Kruševac  1,598.26
Edukacija mladih o ekologiji i reciklaži, formiranje timova koji mapiraju postojeće deponije, čiste ih, selektuju otpad. Od jednog dela otpada prave reciklažne ukrasne predmete, dok se drugi deo predaje JKP-u.
Romski humanitarni centar Bujanovac 2,773.42
Renoviranje dečijeg parka u Bujanovcu kao jedinog mesta gde deca sve tri nacionalnosti mogu da se igraju zajedno uz prateće aktivnosti – likovne i literarne radove dece na temu parka, izložbu radova, svečano otvaranje. U parku je postavljena i vrteška za osobe sa invaliditetom i napravljeni su prilazi parku za osobe sa invaliditetom.
Neformalna grupa „Kaldrma" Novi Pazar 2,491.47
Čišćenje grada od smeća, postavljanje klupa i kanti za otpatke duž keja.
Udruženje žena sela Bovan „Jezero" Bovan, Aleksinac 2742.72
Pravljenje dečjeg igrališta u selu, na javnoj površini, kao jedinog mesta gde deca mogu da se igraju u selu i samim tim poboljšanje turističke ponude sela.
Neformalna grupa žena iz Vakupa „Za bolji život" Vakup, Aleksinac 2,574.11
Čišćenje i sanacija kanala koji sprovode vodu od izvora do česme u selu kako bi meštani i dalje imali čistu pijaću vodu u selu, koja je i jedina voda tokom leta, kad često nema vodosnabdevanja.
Konjički klub Aranđelovac Aranđelovac 2,784.32
Prikupljanje sredstava u zajednici na razne načine – sakupljanjem sekundarnih sirovina, dobrotvornim koncertom, deljenjem novogodišnjih paketića, predstavom „Na konju smo svi jednaki" itd. Cilj prikupljanja sredstava je obezbeđivanje nastavka uspešne hiporehabilitacije dece sa invaliditetom.
Neformalna grupa „Mladi za Kaluđericu" Grocka, Beograd 1,346.80
Okupljanje mladih u Kaluđerici oko zajedničkih tema i raznovrsnih aktivnosti u zajednici kako bi se promovisala kulturna dešavanja i u predgrađu Beograda i prikupili potpisi za osnivanje omladinskog kluba.
Neformalna grupa „Ski & Snowboard entuzijasti" Majdanpek 2,782.09
Revitalizacija ski centra „Rajkovo" koji se nalazi na 5 km od Majdanpeka i koji bi potencijalno oživeo grad i doveo turiste.
Udruženje žena sela Potpeća Potpeć, Užice 2,651.03
Uređivanje šireg prostora ispred Potpećke pećine kako bi se uredio prilaz pećini i privuklo više turista. Svi meštani sela Potpeća su zainteresovani da se ovaj prostor uredi.
AWO Multietničkog centra za mlade Bujanovac 1,531.75
Organizovanje izložbe o običajima i tradiciji življenja u Bujanovcu iz perspektive sve tri nacije, usled nedostatka kulturnih sadržaja u gradu. 


Aktivne zajednice 2012.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Eko klub „VrBa”
Vrnjačka Banja
2.760,30
Održana je volonterska akcija čišćenja divljih deponija na Podunavačkoj bari i organizovane su edukativne aktivnosti.
Neformalna grupa „Akcija +”
Novi Kneževac
3.047,15
Uređeno je dečije igralište u naselju Smiljevača, uz učešće velikog broja volontera.
Proaktivna omladina Srbije
Kula
3.131,62
Organizacija je ovim projektom ukazala na problem nedostatka sportskih terena u Sivcu, a zatim je, nakon uređivanja terena, na njima organizovala sportski turnir.
Neformalna grupa „Gružanska inicijativa”
Knić
3.123,75
Obnovljena je gružanska česma i uređen javni prostor oko nje.
Neformalna grupa „Omladinski kulturni centar – OKCE”
Knjaževac
2.232,40
Mladi ljudi okupljeni oko ove neformalne grupe organizovali su likovne konkurse, javna čitanja, rok koncerte i koncerte klasične muzike, a postavili su i info-tablu Kulturni kompas.
Nezavisna kulturna asocijacija „Zeleno oko”
Krupanj
1.789,50
Organizacija je sprovela niz street art akcija kako bi oživela gradsko jezgro Krupnja i motivisala mlade da se usmere na kreativne aktivnosti.
URDOUR – Udruženje roditelja dece ometene u razvoju opštine Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja
3.098,52
Udruženje je uredilo dvorište objekta u kom se pruža socijalna usluga „Predah” kako bi se deci koja su korisnici ove usluge omogućile i aktivnosti na otvorenom.
Neformalna grupa „AVNOJ crew”
Zaječar
2.833,22
Cilj projekta je bio da se doprinose negovanju zdravijih stilova života kod dece i mladih ljudi postavljanjem vežbaonice na otvorenom sa različitim spravama za vežbanje.
Udruženje građana „Jerinin grad”
Trstenik
3.113,73
Cilj projekta je bilo uključivanje lokalne zajednice u obnovu lokaliteta Jerinin grad, kao i u njegovu turističku promociju.
Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom „Kragujevac”
Kragujevac
1.691,15
Održane su kreativne radionice (oslikavanje svile, dekupaž i pravljenje nakita) za osobe sa invaliditetom s ciljem da se one radno angažuju.
Neformalna grupa „PAK Mosor”
Niš
2.684,25
Uređeni su planinske staze i izletište na Suvoj planini, uz postavljanje klupa i stolova, obeležavanje staza, akciju čišćenja i pošumljavanja, i organizovane su propratne aktivnosti, poput izdavanja vodiča, predavanja u školama i izložbe fotografija.
Neformalna grupa „Meštani sela Leskovo”
Leskovo
2.358,48
Cilj projekta je bila izgradnja dečjeg igrališta u dvorištu seoske škole, u kom nisu postojali sadržaji za igru.
Udruženje samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica „Zajedno”
Novi Pazar
1.732,26
Udruženje je izgradilo inkluzivni park za decu sa invaliditetom.
Neformalna grupa „Mali veliki ljudi”
Hrtkovci
2.806,34
Projekat je podrazumevao uređenje lokalne plaže, radionice za izradu predmeta od recikliranog materijala i ekološku predstavu.
Neformalna grupa „Tračak nade”
Milavac
2.937,22
Cilj projekta je bilo uređenje sportskog terena u romskom naselju uz učešće cele zajednice.
Ženski centar „Milica”
Vrnjačka Banja
2.803,78
Cilj projekta je bilo obučavanje žena obolelih od karcinoma za izradu suvenira tradicionalnim metodama kako bi se omogućilo njihovo ekonomsko i psiho-socijalno osnaživanje.
Etno udruženje „Zavičaj”
Zlakusa
2.537,44
Projekat je podrazumevao uređenje i opremanje letnje pozornice i gledališta u selu.
Udruženje građana „Evo ruka”
Beograd
2.509,86
Organizovane su kreativne radionice sa ciljem da se razviju prisniji odnosi između dece sa intelektualnim teškoćama i članova njihove uže porodice.
Neformalna grupa „Mladi takovskog kraja”
Gornji Milanovac
1.743,50
Cilj projekta je bilo uređenje priobalja reke Dičina i izletišta Savinac.
KUD „Ištvan Mora”
Kevi
1.191,92
Društvo je organizovalo dvojezične predstave (mađarski/srpski), koje su pomogle učesnicima da savladaju srpski jezik i koje su obogatile kulturni život Kevija i okolnih sela.
Neformalna grupa „Čuvari prirode”
Gračac
3.007,71
Cilj projekta je bilo uređenje zapuštenog fudbalskog terena u selu i pravljenje dečijeg igrališta, kako bi i najmlađi stanovnici sela imali svoje mesto za okupljanje.
Udruženje sportskih ribolovaca „Tisa 130”
Sanad
2.189,02
Cilj projekta je bilo uređivanje 1 km priobalja reke Tise i pravljenje mesta za odmor i boravak pored reke (klupe, stolovi) kako bi se dugoročno povećao broj ljudi koji koriste reku i počinju da brinu o njoj.
Omladinski klub „Boljevac”
Boljevac
3.020,84
Uređeno je izletište u Boljevcu (stolovi, klupe, kante za otpatke) organizovanjem velike volonterske akcije, uz saradnju lokalnih institucija, i organizovan je prvomajski uranak.
Neformalna grupa „MZ Gornji grad”
Kula
2.997,95
Glavni ciljevi projekta bili su izgradnja bezbedne zone dečijeg igrališta, popravka košarkaškog terena, kao i ozelenjavanje sportskog kompleksa.
Neformalna grupa „Omladinska inicijativa”
Babušnica
3.018,79
Projekat je imao za cilj uređenje gradskog parka, postavljanje klupa, lampiona, sprava za vežbanje itd. u Babušnici.
Udruženje građana „Videa”
Beograd
3.064,62
Da bi se ekonomski osnažile osobe sa teškoćama u mentalnom funkcionisanju organizovane su kreativne radionice za njihovo osamostaljivanje u radu.
Neformalna grupa „Kravljanska inicijativa”
Kravlje
3.061,91
Cilj projekta bilo je uređenje prostora termalnih izvora Topila raščišćavanjem, sadnjom drveća, izradom mobilijara i info-tabli. Pored toga, grupa je organizovala i edukaciju u oblasti zaštite životne sredine za lokalno stanovništvo.
AFA – Asocijacija fotografskih autora
Beograd
3.064,62
Profesionalni fotografi držali su obuku u oblasti fotografisanja za mlade Rome, koja je uključivala i fotografisanje prizora iz njihovog života, a fotografije su izlagane na javnim portalima, sajtu udruženja i na prodajnoj izložbi.
„Jagodinski animirani film”
Jagodina
3.055,87
Cilj projekta bio je da se ukaže na važnost reciklaže posredstvom kreativnog stvaralaštva, odnosno konkursa, lutkarskih radionica, eko-mode, izrade mobilijara.
Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor”
Budisava
1.560,33
Ideja projekta bilo je očuvanje starih zanata obučavanjem dece da izrađuju rukotvorine.
Nevladina organizacija „Dunav BNS” Bačko Novo Selo 2.978,90
U Selu su renovirani sportski tereni, koje bi svi mogli da koriste, u velikoj volonterskoj akciji i uz prateći program – turnir u malom fudbalu, dočekivanje brodova koji tu pristaju i sl.
„MULTIVOKS” Niš 2.814,20
Cilj projekta je bio da se mladi izvođači iz Niša poduče veštinama savremenog cirkusa kako bi obilazili decu koja borave u Sigurnoj kući, decu koja su na bolničkom lečenju i kako bi animirali decu koja koriste usluge Svratišta.
Udruženje žena „Kolevka Bačke” Bač 2.001,70
Projekat je bio usmeren na podizanje nivoa svesti o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine među omladinom sa ciljem izrade nacrta Akcionog plana za „čistiju opštinu”.


Aktivne zajednice 2011.
 

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Planinarsko smučarski klub „Stari Vlah“
Ivanjica
2.970,88
Ovim projektom organizacija je rešila problem neuređenih terena za sport i rekreaciju u Ivanjici i okolini, putem mapiranja i markiranja biciklističke i planinarske staze na Goliliji i kroz organizaciju nekoliko edukativnih radionica u lokalnim školama.
Neformalna grupa "Priroda i društvo"
Užice
3.454,27
Cilj projekta je organizovanje manifestacije „Priroda i društvo”, koja bi se sastojala od muzičkih i umetničkih sadržaja, kao i sadržaja usmerenih na očuvanje i zaštitu životne sredine.
EHO odjek pozitivnih tendencija
Jagodina
3.439,17
Glavni cilj projekta je stvaranje uslova za raznovrsno i kreativno druženje i zabavu dece i roditelja organizovanjem društvenih igara, sportskih i umetničkih aktivnosti.
Udruženje“Prostor“
Beograd
3.514,70
Cilj projekta je organizacija terapijskih umetničkih radionica sa psihijatrijskim pacijentima Centra za parcijalnu hospitalizaciju Kliničkog centra Srbije.
Udruženje građana "RIME"
Zaječar
3.373,71
Ovim projektom organizacija je realizovala predstavu u kojoj su ravnopravno učestvovala deca sa invaliditetom i deca iz marginalizovanih društvenih grupa.
Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLIST FUND
Novi Sad
3.212,57
Cilj projekta bio je da se direktnim angažovanjem i većim uključivanjem mladih u kulturne aktivnosti doprinese smanjenju nasilja među mladima. U okviru projekta organizovani su panel-diskusija za mlade, predstave i projekcije video-radova.
Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju - CEKOM
Zrenjanin
3.411,81
Cilj projekta je uspostavljanje modela za participaciju građana u ozelenjavanju gradskih prostora posredstvom donacija sadnog materijala.
Neformalna grupa "Organizacija ljubitelja pozorišta"
Svilajnac
1.723,11
Cilj projekta bila je realizacija pozorišne predstave u čijem izvođenju su učestvovali mladi glumci amateri iz sela Kušiljevo.
Klub studentske omladine
Kovačica
3.031,30
Cilj projekta je sređivanje parka u centru Kovačice kako bi se u njemu kasnije odvijale različite aktivnosti.
Neformalna grupa „Kultura”
Kula
3.390,22
U okviru ovog projekta organizacija je sprovela niz muzičkih, kreativnih, novinarskih i drugih radionica koje podstiču mlade na umetnički, kreativni rad i aktivizam uopšte.
Društvo za edukaciju Roma
Surdulica
3.524,25
Cilj projekta je uređenje platoa u romskom naselju u Surdulici.
Udruženje „Zelena alternativa”
Dimitrovgrad
3.497,61
Cilj projekta je da se posredstvom kreativnog, stvaralačkog rada, kao i edukativnog pristupa problemima i pojavama koji ih se tiču, probudi svest kod mladih o značaju negovanja zdravih životnih navika i humanosti, kako za njih same tako i za celu društvenu zajednicu i za njihov budući kvalitetniji život.
Ženski centar „Milica”
Vrnjačka Banja
2.422,31
Cilj projekta je održavanje kreativnih radionica i radionica psiho-socijalne podrške za žene sa rakom dojke/materice i članove njihovih porodica.
Biciklističko ekološko društvo „Ecobike”
Krupanj
2.852,53
Cilj projekta je obeležavanje i uređivanje pešačkih staza i njihovo prilagođavanje za biciklizam.
Pokret gorana i centar volontera Pančeva
Pančevo
3.083,03
Cilj projekta je uređenje Goranskog parka u centru Pančeva uz aktivno učešće zajednice.
Društvo za očuvanje, revitalizaciju i promovisanje starih zanata „Čuvari zanata”
Beograd
3.335,46
Cilj projekta je organizovanje tkačkih radionica za OSI i članove njihovih porodica u cilju njihove socijalizacije i ekonomskog osnaživanja.
Udruženje mladih za intelektualne usluge
Mladenovac
3.353,02
Cilj projekta jesu rekonstrukcija i uređivanje atrijuma fontane u Mladenovcu, kultnog mesta na kojem su se nekad održavali koncerti, predstave, igranke, sa ciljem da se taj prostor dovede u red i ponovo koristi u slične svrhe.
Udruženje nastavnika „Opstanak”
Užice
2.931,86
Grupa je ovim projektom, posredstvom edukacija i različitih aktivnosti, doprinela rešavanju problema neadekvatnog upravljanja otpadom.
Udruženje „Jagodinski animirani film”
Jagodina
2.737,27
Cilj projekta je realizacija inkluzivne radionice animacije za decu iz škole „11. maj” (deca sa oštećenjima sluha i govora).
Neformalna grupa „Kutak za stimulaciju razvoja dece i mladih”
Beograd
1.434,70
Grupa je ovim projektom organizovala grupu volontera koji pomažu roditeljima u brizi za decu sa invaliditetom.
Udruženje građana za osobe sa i bez invaliditeta „Zajedno smo”
Veliko Gradište
3.056,82
Cilj projekta su izrada pristupnih rampi za OSI i organizacija radionica o važnosti pristupačnosti javnih i poslovnih zgrada za OSI.
Kulturno-umetničko društvo „Ištvan Mora”
Kevi
959,53
Projekat je podrazumevao organizovanje radionice rukotvorina za meštane sela sa ciljem njihovog osposobljavanja da te veštine koriste u 
svakodnevnom životu i za razvoj karijere.
Neformalna grupa „Mladi u Straži”
Straža
1.505,80
Projekat je pokrenula grupa mladih u selu Straža koji su se okupili u želji da očiste i srede centar sela kako bi tu mogli da provode slobodno vreme.
Udruženje građana „Pharo drom”
Horgoš
3.387,09
Ciljevi projekta su sprovođenje u delo lokalnog akcionog plana za Rome u Horgošu, edukacija i pomoć u uređenju romskog naselja, kao i pomoć u uzgajanju biljaka i životinja.
Udruženje „Da Zaplanje ostane čisto”
Gadžin han
3.387,09
Cilj projekta je uklanjanje deponija sa glavnog trga u Marina Kutini, sređivanje trga i dodavanje sadržaja za decu (ljuljaške, klackalice itd.).
Klub ekstremnih sportova „Ras”
Novi Pazar
3.115,06
Cilj projekta jeste da se, organizovanjem obuke i timskih takmičenja u ekstremnim sportovima, podigne nivo multietničke tolerancije i razumevanjameđu mladima u Novom Pazaru.
Planinarsko društvo „Oštra čuka”
Sokobanja
3.066,28
Cilj projekta je očuvanje i ekološko uređenje vodopada Ripaljka, njegovog neposrednog okruženja i puta koji vodi do ovog lokaliteta.
Etno udruženje „Tradicija”
Ćićevac
3.351,77
Cilj projekta je aktiviranje stanovništva, posebno žena, i prenošenje znanja iz tradicionalnih zanata, naročito veza, zlatoveza i tkanja.
Klub preduzetnih žena
Bački Petrovac
3.128,83
Cilj projekta je edukacija žena iz seoske sredine u oblasti seoskog turizma radi njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti starih zanata.
Neformalna grupa mladih web portala „Grad Subotica”
Subotica
3.409,20
Cilj projekta je sređivanje skejt-parka i izgradnja novih elemenata u njemu. Pored projekta, organizacija je promovisala ovaj ekstremni sport među osnovcima i, u okviru otvaranja projekta, organizovala mini-obuku za najmlađe.

Aktivne zajednice 2010.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Omladinski kulturni centar „Reformars"
Trstenik
3.233,77
Uređenje parka kako bi se dobio potpuno novi kutak koji inspiriše na drugačije viđenje stvari i podstiče kreativnije mišljenje, otvara nove vidike, kako za mlade tako i za ostale žitelje opštine i sve njene posetioce.
Udruženje Romkinja „Nada"
Aleksinac
3.265,07
Podizanje nivoa znanja iz oblasti socijalne zaštite putem edukacije i informisanja žena romske nacionalnosti u Aleksincu, Aleksinačkom Rudniku, Žitkovcu i Prčilovici.
Demokratska volonterska akcija
DeVA
Cacak
2.042,97
Volonterska akcija uređenja biciklističke staze u Kleku i postavljanje popravljenih bicikala prikupljenih tokom projekta duž staze kako bi svi stanovnici mogli da in koriste.
Neformalna grupa „Kobra"
Donja Trnava
(opština Niš)
3.516,31
Inicijativa za sređivanje terena za odbojku i druge sportove, javnog prostora koji povezuje dva sela, koji je pristupacan svima i mogu da ga koriste sve generacije. Akcija je podstakla čišćenje i uređenje još nekoliko lokacija u selu.
Udruženje građana „Za opšte dobro"
Zdravčići (opština
Požega)
2.556,51
Udruženje je pokrenulo revitalizaciju školskog dvorišta i igralšsta seoske škole, koja je uključila volontere i celu zajednicu.
Udruženje „Zelena alternativa"
Dimitrovgrad
3.449,61
Posredstvom kreativnog i stvaralačkog rada, zasnovanog na talentima dece i mladih, uticalo se na svest o ulozi ekološki čiste zivotne sredine i njenom znacaju, kako za njih, tako i za celu društvenu zajednicu i za njihov budući život u čistoj sredini.
Udruženje građana "Izazov života"
Barajevo
3.534,72
Pokretanje volonterskog programa za psiho-socijalnu pomoć i socijalizaciju dece sa intelektualnim teškoćama, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad, školom i Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece.
Udruženje za podršku ljudima sa neurozom „Herc"
Beograd
3.368,69
U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba koje boluju od neuroze, Udruženje je organizovalo niz aktivnosti i grupa samopomoći. U akcije je uključeno lokalno stanovništvo, uz podizanje svesti o ovom problemu.
Udruženje paraplegičara Banata
Zrenjanin
3.072,99
Uređeno dvorište Dnevnog centra „Alternativa" zajedničkom akcijom u kojoj su učestvovale osobe sa invaliditetom i lokalna zajednica, čime su osobe sa invaliditetom izašle iz senke, ostvarile vezu sa lokalnom zajednicom, a dobijen je lep i koristan prostor za održavanje zajedničkih aktivnosti.
Neformalna grupa „Sekspirova deca"
Užice
3.267,47
Izložba umetničkih radova kojima su srednjoškolci skrenuli pažnju članovima lokalne zajednice (donosiocima odluka, ali i svim drugim sugrađanima) na svoje viđenje zivota u gradu. Radovi su imali kritički i afirmativni karakter, a tematski su profilisani tako da podstiču na aktivizam i rešavanje lokalnih problema.
Odred izviđaca „Nikola Škobaljić"
Vučje (opština
Leskovac)
3.294,87
Pomoc mladima da preko kreativnog rada aktivno učestvuju u razvoju i unapređenju kvaliteta života i rešavanju važnih problema u lokalnoj zajednici.
Panonska aktivistička organizacija - PAOR
Zrenjanin
3.281,63
Pokretanje projekta javnog zastupanja sa ciljem dobijanja alternativnog prostora za mlade (industrijski ili zapušteni prostor), kroz niz aktivnosti i javnih događaja koji su uključili veliki broj mladih i organizacija građanskog društva.
Udruženje građana "Eko glas Jagodina"
Jagodina
3.190,09
Grupa je uredila skolsko dvorište postavljanjem sprava za decu (ljuljaške, klackalice, tobogan, penjalice), oplemenjivanjem dvorista (drvećem i cvećem) i klupama (za odmor) i korpama (za odlaganje otpada), dok je akcija uređenja podstakla decu i đake, vaspitače i učitelje, roditelje i građane, mlade i lokalnu samoupravu za dalje unapređenje tog javnog prostora.
Udruženje građana „Grupa IDE"
Beograd
3.265,09
Realizacija kreativno-likovne radionice za decu korisnike Prihvatilišta za urgentnu zaštitu zlostavljane dece, i organizovanje dve izložbe sa radovima nastalim na radionicama u cilju psiho-socijalnog osnazivanja i socijalizacije dece.
Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR
Beograd
3.256,23
Sprovedeni programi psiho-socijalne podrške roditeljima dece obolele od raka, zabavno-edukativne radionice sa decom i mladima obolelim od raka na 3 hematoonkološka odeljenja u Beogradu.
Društvo Rusina u Subotici
Subotica
2.048,89
Uključivanjem dece rusinske nacionalnosti u rad dečijeg lutkarskog pozorišta, uticalo se na približavanje rusinskog jezika i kulture lokalnoj zajednici. Grupa je, nakon odabira dece i pozorišnog komada, realizovala predstavu koja je bila nekoliko puta izvedena.
Društvo za cerebralnu paralizu
Trstenik
Trstenik
2.849,96
Putem inkluzivne kreativne radionice ostvareno je druženje redovne populacije i osoba sa invaliditetom iz Društva za cerebralnu i deciju paralizu, Društva za
MNRO i opštinske organizacije gluvih i nagluvih opštine Trstenik.
Neformalna grupa „Tripun"
Kamenica (Niš)
3.246,42
Promovisanje svesti o važnosti pitke vode i očuvanja njenih izvora među mladima i u lokalnom okruženju, kao i o racionalnom korišćenju i mogućnostima uštede.
Inicijativa
Užice
3.192,34
Podsticanje žena da aktivno učestvuju u promociji kvalitetnijeg položaja trudnica i ostvaren uticaj na donosioce odluka da poboljšaju finansijski status žena na trudničkom bolovanju.
Udruženje građana „Beli Drim"
Požega
3.265,09
Edukativne radionice sa ženama izbeglicama u kolektivnom kampu, kao i niz drugih aktivnosti u cilju njihovog osnaživanja.
Udruženje roditelja dece ometene u razvoju opštine Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja
3.261,77
Realizacija kreativnih radionica za decu sa invaliditetom tri puta nedeljno, čime je unapređen kvalitet njihovog života i delimično su integrisani u zajednicu.
Neformalna grupa žena
Perlez (opština
Zrenjanin)
3.329,95
Edukacija žena bez posla i žena sa invaliditetom o značaju belog veza sa ciljem njihovog osnaživanja za dalji rad.
Neformalna grupa South Oxford Six
Beograd
2.964,64
Grupa je organizovala seminar za mlade kompozitore čiji je cilj predstavljanje praksi eminentnih kompozitora iz Njujorka mladim kolegama u Beogradu, uz javni nastup mladih kompozitora na kraju.
Labris - Grupa za lezbejska ljudska prava
Beograd
3.349,95
Institucionalna podrška za rad organizacije.


Aktivne zajednice 2009.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Lužnicke rukotvorine
“Žensko etno selo”
Babušnica
3,360.37
Pokretanje škole tkanja za žene od 40 do 50 godina koje su najugroženija grupa u Babušnici, u cilju njihohovog osnaživanja za razvoj sopstvenog biznisa.
“Svet reči”
Velika Plana
3,185.45
Cilj projekta je podizanje svesti javnosti o problemu trgovine ljudima, uz učešće oko 1200 učenika. Organizacija radionica koje sprovode vrsnjački edukatori, pokretanje radio i TV emisije, kreativne ulične akcije postavljanjem lutki u izloge, pravljenjem štanda na pijaci (simulacija prodaje ljudskih tela) itd.
“Eco13”
Pančevo
2,609.79
Glavni cilj projekta je podizanje svesti građana o potrebi očuvanja i zaštite životne sredine i prirodnih resursa racionalnijim postupanjem sa otpadnim materijama u domaćinstvu i aktivno uključivanje građana u proces uspostavljanja savremenog sistema upravljanja čvrstim komunalnim otpadom kroz radionice, javne skupove, izložbe
Uruženje žena “Most” Priboj
Priboj
2,652.37
Projekat pomoći nezaposlenim ženama od 40-52 godine da se putem edukacija i radionica osnaže i omogući im se dokvalifikacija u polju zanata kako bi mogle samostalno da vode svoj posao. Uključivanje i Zavoda za nezaposlene u projekat, kao i dalje uključivanje žena, tako što će one koje su prošle radionice volonterski dalje prenositi svoje znanje drugim ženama.
Neformalna grupa “Duo Floral”
Beograd
2,859.32
Organizacija kreativnih radionica sa osobama sa daunovim sindromom, kako bi im se pružila mogućnost da se nakon ovog projekta osnaže i dobiju motivaciju da se sami kreativno angažuju.
Društvo učitelja
Senta
2,313.92
Organizacija letnjeg kampa (koji je vec organizovan u pethodne dve godine) uz radionice i kreativne aktivnosti koje bi zbližile i povezale decu iz 5 osnovnih škola u opštini Senta
Neformalna grupa
“Čuvari tradicije”
Zunje
3,424.91
Revitalizacija starog mlina, promocija etno turizma i starih zanata, promocija zanata kroz raznovrsne programe i aktivnosti koji uključiuju veliki broj stanovnika lokalne zajednice. Uključivanje i drugih aktera - iz profitnog sektora i iz drugih organizacija.
Neformalna grupa “Tripun”
Tripun
3,150.84
Unapređenje razvoja lokalne sredine, podizanje nivoa kvaliteta života na selu uređenjem i oživljavanjem javne površine, formiranjem mini ekološkog centra, rekonstrukciija i sanacija javne česme.
Udruženje obolelih od multipleskleroze
Aranđelovac
3,185.45
Osnaživanje osoba sa multiplesklerozom, radi njihove dalje afirmacije i osposobljavanja za samostalni rad i prodaju radova koje bi stvarali u toku ovog projekta
“Majka Hrabrost”
Beograd
3,710.72
Informisanje trudnica, porodilja i žena u reproduktivnoj dobi o postojanju ankete i njenoj svrsi i njihovo motivisanje i animiranje da daju doprinos kako bi se identifikovao stepen i raširenost problema u beogradskim porodilištima u odnosu na tretman porodilja
Društvo za emancipaciju Roma “Kham”
Trstenik
3,570.00
Organizovanje nedelje promocije romske kulture, predstavljajući romske književnike, fotografe, muzičare uz umetničke radionice za decu i emitovanje dokumentarnog filma
Udruženje Romkinja “Nada”
Aleksinac
2,089.00
Glavni cilj projekta je kroz edukaciju podići nivo znanja Romkinja u Aleksincu o pravima iz socijalne zaštite.
Civilni resurs centar
Bujanovac
3,477.37
Pokretanje niza radionica sa decom od 12-18 godina na temu trgovine ljudima.
Multimedijalani klub “Izgradnja”
Užice
3,297.91
Oživljavanje predgrađa, kroz nekoliko kreativnih akcija u cilju promovisanja čistije životne sredine.
Udruženje penzionera rada
Putinci
3,675.10
Izgradnja prvog parka u Putincima, kako bi deca imala prostor za igru a starije osobe za odmor.
Neformalna grupa “Y Peer”
Novi Pazar
2,643.32
Sprovođenje niza radionica na temu podizanja nivoa svesti kod mladih o značaju rešavanja problema zaštite životne sredine i uključivanja mladih u kroz takmičenja i kvizove znanja.
Neformalna grupa “IDE”
Beograd
3,728.83
Realizacija pozorišne predstave i niz kreativnih radionica sa decom oštećenog sluha u cilju njihove inkluzije.
“GM Optimist”
Gornji Milanovac
2,514.54
Širenje informacija o značaju pravilnog postupanja sa elektronskim i električnim otpadom, jačanje veza između zainteresovanih strana u lokalnoj zajednici (stanovništvo, obrazovne ustanove, poslovni sektor, lokalna uprava, mediji) u cilju zaštite životne sredine, stvaranja uslova za zdraviji i bezbedniji život u skladu sa
Nacionalnom strategijom održivog razvoja.
Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti “Zvončica”
Beograd
3,017.87
Organizacija niza aktivnosti i radionica sa decom obolelom od malignih bolesti i njihovim roditeljima radi osnaživanja ove cijne grupe.
Asocijacija mladih mKruševca
Kruševac
2,323.83
Organizacija niza aktivnosti (radionice, brošure) u cilju povezivanja mladih i štićenika VP doma u Kruševcu i rušenja predrasuda i stereotipa.
Opštinsko urduženje “Ada”
mesna organizacija Mol
Mol
2,797.99
Organizovanje grupa samopomoći radi bolje komunikacije među starim licima i njihovog osnaživanja.
Edukativni centar za ruralni razvoj
Zrenjanin
3,616.35
Organizacija radionica za žene iz 9 okolnih sela kraj Zrenjanina u cilju njihovog osnaživanja za dalji rad, kako bi samostalno pokrenule biznis nakon edukacije i izložbe.
Novosadska asocijacija za razvoj i unapređenje društva
Novi Sad

2,937.09
Niz radionica sa decom 7 i 8 razreda osnovnih škola u cilju suzbijanja korišćenja narkotika. Zajednička edukacija sa roditeljima.
Klub ekstreminh sportova “Ras”
Novi Pazar
2,461.01
Zadovoljavanje sportskih i turističkih potreba Novog Pazara, kao i blagovremeno usmeravanje mladih ka sportu.
Udruženje za kreativnost mladih
Niš
2,616.77
Kreiranje pozorišne predstave sa decom koja su šticenici Doma za nezbrinutu decu u cilju njihove integracije, a nakon završetka predstave sa tom decom radili bi glumci Niškog pozoriša na daljem razvoju njihovih umetničkih i glumačkih veština.
Udruženje za kreativnost mladih
Niš
550.05
Kreiranje pozorišne predstave sa decom koja su šticenici Doma za nezbrinutu decu u cilju njihove integracije, a nakon završetka predstave sa tom decom radili bi glumci Niškog pozoriša na daljem razvoju njihovih umetničkih i glumačkih veština
“Sokobanja O2”
Sokobanja
3,468.84
Sređivanje parka i izgradnja dečjeg igrališta.
Ekološko društvo “Kriva Drina”
Ljubovija
3,503.66
Projekat za sprečiavanje daljeg bacanja smeća na lokaciji zvanoj “Kriva Drina”, kroz akciju postavljanja korpi za otpatke, kontejnera i tabli, zasađivanje sadnica topole na mestu gde je sanirana deponija, organizovanje izleta i ekološke radionice na “Krivoj Drini” za školsku i predškolsku decu, medijska kampanja i foto izložba.
Fond “Mesta u srcu”
Beograd
2,169.44
Fond dodeljuje nagradu organizacijama civilnog društva, odnosno neformalnim grupama koje su u 2008. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama
Centar “Živeti uspravno”
Novi Sad
1,000.00
Generalna podrška rada Centra Živeti uspravno
Društvo Srbije za odnose sa javnošću
Beograd
2,589.00
Podrška aktivnostima DSOJ na planu unapređenja javne komunikacije.
“Flores”
Sjenica
600.24
Revitalizacija uništenog prostora usled poplava izazvanih velikim nevremenom.

 

Aktivne zajednice 2008.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Kikindski forum
Kikinda
2.245,25
Inicijativa građana/ki da opština Kikinda dobije status grada
Neformalna organizacija mladih KućaKuća
Novi Bečej
4.250,55
Inicijativa za dobijanje besplatnog prostora za mlade u opštini Novi Bečej, kroz animiranje mladih da utiču na donosioce odluka.
Udruženje građana Busija
Ugrinovci
4.202,34
Izgradnja dečjeg igrališta u naselju za izbegla i raseljena lica Busije uz volonterski doprinos građana.
Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama
Vračar
Beograd
3.301,36
Organizovanje inkluzivnih radionica dece sa posebnim potrebama, romske dece i dece iz redovnih škola sa Vračara, uz umrežavanje i lobiranje relevantnih organizacija, institucija i lokalnih vlasti za podršku inkluzivnom obrazovanju.
Udruženje građana Optimist
Bosilegrad
3.501,68
Orgnanizovanje pozorišnih radionica i izvođenje predstave sa učenicima dveju seoskih škola, pripadnicima različitih etničkih grupa i inicijativa za osnivanje pozorišnog kluba u školi.
Udruženje građana Kosmopolis
Niš
4.009,20
Organizovanje umetničkih programa na različitim lokacijama u gradu u cilju oživljavanja kulturne slike Niša i podsticaja mladima da učestvuju u kulturnom životu grada.
Udruženje sportskih trenera
Srbije i Crne Gore
Novi Beograd
4.252,18
Organizacija niza sportskih aktivnosti za mlade na Novom Beogradu radi promocije masovnog sporta za sve.
Pokret za Male pijace
Male pijace
3.389,44
Uklanjanje divlje deponije i ozelenjavanje terena kroz volontersku akciju stanovnika sela.
GM Optimist
Gornji Milanovac
2.874,28
Organizovanje akcija čišćenja divljih deponija i obuke novih ekologa radi podizanja nivoa zaštite životne sredine u Gornjem Milanovcu.
Udruženje građana Perfekt
Senta
4.232,44
Volonterska akcija uređenja dečjeg igrališta u romskom naselju praćena serijom aktivnosti za decu, uz veliku podršku lokalne samouprave.
Alternativni kulturni centar
Tutin
3.791,39
Uključivanje mladih u kreiranje kulturne scene opštine (poetske večeri,izlozbe, manifesti i proglasi, javne manifestacije).
Udruženje romkinja Osvit
Niš
3.642,24
Upoznavanje i uključivanje predstavnika lokalne samouprave i romske zajednice u realizaciju akcionih planova u okviru Dekade Roma.
Zelena zona
Knjaževac
2.694,42

Organizovanje letnjeg međunarodnog kampa u selu Ćuštica u Knjaževcu, uz obeležavanje staza i pokretanje volonterskih i ekoloških aktivnosti za mlade.

Treći trg
Beograd
3.791,39

Pesničke radionice sa učenicima tehničkih škola sa Novog Beograda i prezentacije radova radi afirmacije kreativnog stvaralaštva mladih.

Neformalna grupa Kikindski mamuti
Kikinda
1.200,61

Promovisanje tradicionalnog banatskog sporta šore kroz uključivanje mladih u bavljenje ovim sportom.

Timacum Maius
Niševac
3.679,36

Organizovanje festivala u selu koji spaja tradicionalno i moderno, uključuje zajednicu i promoviše je u regionu, uz podršku lokalne samouprave.

Neformalna grupa Kamp Radinac
Smederevo
3.490,82

Uređenje sportskih terena za potrebe dece iz izbegličkog naselja
Radinac.

Neformalna grupa Kamp Radinac
Smederevo
3.490,82

Uređenje sportskih terena za potrebe dece iz izbegličkog naselja Radinac.

Zeleni ključ
Niš
4.447,87

Uređenje zapuštenog prostora u naselju Ratko Jović, čime je naselje dobilo prvi park prostor za odmor, igru dece i sportske aktivnosti.

EKO 030
Majdanpek
2.097,64

Promocija separacije otpada i reciklaže akcijom ukljanjanja neorganskog đubriva i edukacijom mladih o prednostima PET ambalaže.

EKO Glas
Jagodina
2.808,26

Edukacija dece školskog uzrasta o opštim pojmovima ekologije, posledicama zagađenja životne sredine, značaju reciklaže, sa posebnim akcentom na PET ambalažu i limenke, o značaju zaštite životne sredine.

Odred izviđača
Bajina Bašta
3.090,79

Uređenje zelene površine za letnje kampove izviđača, radionice i seminare radi razvijanja eko-turizma.

Neformalna grupa Kobra
Niš
2.554,62

Inicijativa za renoviranje i adaptaciju prostora zapuštenog seoskog Doma kulture i osnivanje centra za edukaciju, sportske i kreativne aktivnosti i promociju volonterizma.

Kikindski forum
Kikinda
3.378,85

Inicijativa građana/građanki za uspostavljanje funkcije ombudsmana u Kikindi.

Ekološka radionica
Kamenica
3.435,29

Izgradnja plastenika za uzgoj ukrasnog bilja u okviru koga će se sprovoditi kreativne radionice i edukacija za decu, i sprovođenje akcija ozelenjavanja javnih prostora u selu.

Centar za nenasilni otpor
Beograd
3.495,77
Oživljavanje stadiona Tašmajdan kroz organizovanje javne kampanje i uključivanje građana/građanki u različite aktivnosti na stadionu.
Incest trauma centar
Beograd
3.000,00
Podrška za snimanje filma na temu seksualnog nasilja Novo je da sam bila zlostavljana.
Društvo Srbije za odnose sa javnošću
Beograd
5.926,12
Podrška aktivnostima Društva za unapređenje razvoja i vidljivosti filantropije u Srbiji.

 

Aktivne zajednice 2007.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Odred izviđača Zavičaj 1093
Vranje
3.320,52
Revitalizacija dela školskog dvorišta koje će se koristiti kao letnja učionica, igralište za učenike, izviđače i decu iz zajednice.
Viktorija
Kragujevac
623,76
Razmena iskustava u radu sa starijima uz razradu primenljivosti modela grupa za samopomoć starijih osoba.
TIM Top
Bačka Topola
1.559,40
Inicijativa mladih za očuvanje životne sredine kroz akcije i kampanju za reciklažu i selektivno odlaganje otpada.
Putokaz
Beograd
2.501,77
Radionice koje za cilj imaju da osposobe osobe sa invaliditetom za njihovu komunikaciju sa okruženjem, uz psihološku podršku porodici i samim korisnicima.
Porečje
Vučje
4.209,40
Formiranje radne grupe od predstavnika svih institucija koji će biti odgovorni za regrutaciju volontera u akcijama čišćenja reke Vučjanke i odnošenje čvrstog otpada.
Pozorišni klub
Prijepolje
2.583,82
Organizovanje dečjeg pozorišta sa velikim učešćem dece svih etničkih grupa u zajednici. Predstava će biti izvedena 20 puta na različitim mestima kako bi se revitalizovala kultura u Prijepolju, pogotovo u odnosu na mlade ljude i decu.
KUD B. Radičević
Boljevci
1.720,31
Organizovanje međunarodnog kampa koji okuplja strane volontere i mlade iz zajednice oko akcije čišćenja i uređenja centra sela i pomoći proslavi seoske slave.
FALCO
Temerin
1.925,89
Promocija zaštićenih prirodnih dobara i edukacija o faktorima zagađenja uz aktivno učšće dece i građana u različitim aktivnostima za zaštitu prirode (časovi u prirodi, pravljenje kućica za ptice, čišćenje divljih deponija, izložba).
Qeeria
Beograd
3.150,45
Projekat zastupa veću vidljivost i ljudska prava LBGT populacije. Aktivnosti podrazumevaju organizovanje grupe za pomoć LBGT osobama, kao i ulične akcije i medijsku kampanju sa ciljem da se uključe poznate ličnosti.
C-312
Vranje
3.437,88
Organizovanje aktivnosti koje za cilj imaju da pomognu integraciju dece sa invaliditetom. Organizovanje škole novinarstva za decu sa invaliditetom i radionica o predrasudama i stereotipima praćenih emisijama na lokalnoj TV.
Leskovački krug
Leskovac
3.740,07
Nastavak zastupanja za teritorijalnu reorganizaciju opštine Leskovac kroz informisanje i aktiviranje građana oko teme decentralizacije opštine.
Green bike
Valjevo
4.350,95
Eko patrole mladih koji će prikupljati otpad za reciklažu. Cilj je da se počne sa praksom i pruži primer kako se brine o okruženju. Sva sredstva dobijena kroz reciklažu biće upotrebljena za različite dečje aktivnosti u prirodi.
Klub 21
Subotica
4.363,42

Razvijanje mreže klubova Mesečina posvećenih mladima sa rizičnim ponašanjem, otvaranje novog - petog kluba u Subotici pri osnovnoj školi, uz uvođenje nove metodologije koja uključuje praksu studenata pedagogije u Klubu.

Savet stanara
Majdanpek
2.564,01

Akcija aktiviranja stanara naselja R na uređenju prostora u naselju (prostor oko zgrada, enterijer zgrada, nabavka ljuljaški za dečije igralište, osvetljenje) sa ciljem obezbeđivanja boljih uslova.

Fokus M
Mužlja
3.032,24
Organizacija akcija čišćenja i omladinskih radionica, sa ciljem razvoja ekološke svesti kod dece i omladine i podsticanje njihovog aktivizma.
Spectropolis
Mali Zvornik
1.639,02
Razvoj i popularizacija modernih umetničkih formi i izraza, putem organizovanja muzičkih performansa i promocije volonterizma kroz akcije čišćenja obale reke Drine.
Duga
Šabac
3.645,03
Smanjenje internalizovane homofobije i motivisanje LGBT osoba za aktivnije uključivanje u zajednicu i rad na ostvarenju njihovih ljudskih prava.
Pokret gorana
Sremska Mitrovica
4.288,31
Uključivanje lokalnog stanovništva, pre svega dece školskog uzrasta, u aktivnosti na zaštiti životne sredine i prirodnih resursa; uklanjanje divljih deponija iz 6 sela koja se graniče sa rezervatom prirode Bara Zasavica.
Ekološki pokret Bela Breza
Kruševac
3.919,66
Smanjenje broja smetlišta pravilnim odlaganjem smeća i povećanjem količine otpada koji se može reciklirati; promocija reciklaže; povezivanje institucija koje se bave zaštitom životne sredine.
Prijatelji dece
Padina
4.307,35
Obnova bunara koji ima veliku kuturno-istorijsku vrednost za lokalnu zajednicu i oživljavanje prostora oko njega u cilju stvaranja uređenog javnog prostora.
Penjački klub Adrenalin
Novi Sad
2.134,59
Akcije koje za cilj imaju animiranje i uključivanje javnosti u rešavanje problema kamenoloma u blizini Ledinačkog jezera, njegovu zaštitu i očuvanje.
Neformalna grupa Alternativni kulturni centar
Tutin
4.358,72
Zastupanje za povlačenje opštinske odluke o ukidanju jedine institucije kulture (Doma kulture) u Tutinu, i zalaganje za ponovnu institucionalizaciju kulture putem niza kulturnih programa, protesta, tribina, peticije...
Aktiv žena
Neradin
4.060,72
Ulepšavanje sela uz učešće i doprinos meštana i podršku MZ; adaptacija mostića i čišćenje kanala, izgradnja dečjeg igrališta, postavljanje ukrasnih žardinjera i štandova kojima bi se privlačili turisti koji prolaze kroz Neradin.
OK Prvi tempo
Sremska Mitrovica
4.296,30
Uređenje školskog dvorišta u OŠ Sveti Sava u Sremskoj Mitrovici uz aktivno uključenje dece, roditelja, podršku od lokalnih sponzora, škole, MZ i lokalne uprave.
Opšte udruženje preduzetnika
Žitište
2.963,94
Osnivanje manifestacije Pile fest u Žitištu u saradnji sa opštinom, Agroživ kompanijom i seoskim MZ-ama, sa ciljem promocije opštine kao proizvođača pilećih proizvoda, turizma i uspostavljanje tradicije ovog događaja.
 
Optimist
Bosilegrad
2.494,10
Povećanje nivoa kvaliteta života u lokalnoj zajednici kroz ublažavanje predrasuda između nacionalnih grupa, usmeravanjem na sport i zdrav način života; povećanje učešća romske dece u društvenom životu.
Novosadska lezbejska organizacija - NLO
Novi Sad
3.690,03
Organizovanje performansa i drugih umetničkih programa u vreme kada se održava Parada ponosa u svetu, sa ciljem uključivanja šire zajednice u aktivnosti i zadobijanja podrške.
Neformalna grupa Jednake mogućnosti u sportu za žene i decu na Vračaru
Beograd
3.575,23
Promovisanje jednakih mogućnosti za devojčice u sinhronom i umetničkom plivanju uz uključivanje dece sa smetnjama u razvoju i dece iz Zvečanske, i lobiranje donosilaca odluka da poprave status ženskih sportova.
Forum žena
Mali Iđoš
4.573,60
Rad na suzbijanju nasilja među decom uz uključenost drugih udruženja, saradnju sa školom, Centrom za socijalni rad, institucijama, roditeljima, nastavnicima...
Udruženje Roma Svilajnac
Svilajnac
1.730,15
Čišćenje i ozelenjavanje romskog naselja kroz volonterske akcije i sastanke sa predstavnicima institucija radi uspostavljanja sporazuma o rešenju pitanja odlaganja smeća iz naselja.
Detinjstvo
Vranje
3.680,00
Organizovanje raznovrsnih aktivnosti i festivala sa školskom decom iz različitih etničkih grupa u Vranju.
Neformalna grupa Omladina sela Gornjane
Gornjane
1.360,14
Farbanje, uređenje i čišćenje sportskog terena i dečjeg igrališta volonterskom akcijom i organizovanjem sportskih programa.
Neformalna grupa Za bolje selo
Laznica
3.364,83
Čišćenje i opremanje dečjeg igrališta u saradnji sa MZ, opštinom Žagubca i osnovnom školom.
Zeleni ključ
Niš
4.158,18
Inicijativa za odluku o izgradnji parka ili sportskog terena u naselju Ratko Jović u Nišu, uz akcije postavljanja PET kontejnera i kampanju o pravilnom odlaganju otpada.
Opštinsko udruženje penzionera Ada, MZ Mol
Mol
1.550,02
Pružanje pomoći starima i nemoćnima u samačkim domaćinstvima u vidu druženja, nabavke namirnica, lekova, radi njihovog zbrinjavanja u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Domom za stare.
Neformalna grupa Natalino
Debeli Lug
3.456,06
Uređenje prostora za igru za decu u selu Debeli Lug u saradnji sa SO, MZ i osnovnom školom, uz prateće programe za decu.
Neformalna grupa Oldal
Zrenjanin
4,379.30
Animiranje mladih da se uključe u bavljenje fotografijom kroz radionice i izložbe, u saradnji sa institucijama kulture u Zrenjaninu. Ideja je da se ova inicijativa pretvori u godišnji foto festival koji bi finansirala opština.
Čokanski dobošari
Čoka
2.876,29
Audicija i obuka za mlade iz Čoke i njihovo uključivanje u pripremu i izvođenje pozorišne predstave koja će se promovisati i gostovati u regionu.
Udruženje za prava i zaštitu životinja Taura
Bečej
4.049,24
Kampanja za dugoročno rešenje problema pasa lutalica uz uključenost dece, građana i institucija sa ciljem da se prikupe potpisi i podrška za iniciranje izrade Strategije za brigu o pravima životinja na nivou opštine.
Biciklističko pešačko udruženje Lisac
Žagubica
3.840,20
Izgradnja dečjeg parka pri Domu zdravlja u Zagubici uz učešće svih aktera u zajednici i organizovanje sportskih programa za decu.
Društvo Srbije za odnose sa
javnošću
Beograd
4.802,79
Niz aktivnosti sa ciljem unapređenja vidljivosti filantropjje u Srbiji.

 

Aktivne zajednice Crna Gora 2007.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Ženska inicijativa Zete Golubovci
Podgorica
2.500,00
Osnaživanje žena sa seoskog područja Zete putem radionica, fokus grupa, predavanja na temu ženskih ljudskih prava, reproduktivnog zdravlja, kao i informisanja javnosti o problemima žena na ovom području.
Preporod
Nikšić
4.360,00
Podrška zavisnicima od psihoaktivnih supstanci koju sprovode sami bivsi zavisnici.
Fenomeni
Kolašin
4.395,00
Ekonomsko osnaživanje mladih žena kroz profesionalnu orijentaciju i edukaciju o prevenciji nasilja, kroz niz radionica i predavanja.
Kancelarija za zaštitu učeničkih prava
Cetinje
3.114,00
Uređenje školskog dvorišta organizovanom akcijom šire lokalne zajednice.
Roditelji za učenike
Kolašin
3.076,48
Edukacija o potrebi očuvanja prirodne sredine učenika osnovne i srednje škole u Kolašinu, i sprovođenje niza akcija: čišćenje školskog dvorišta, sadnja drveća, čišćenje korita reke, pravljenje kućica za ptice, likovni konkurs, kviz znanja itd.

 

Aktivne zajednice 2006.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
FON
Niš
3,167.7
Podsticanje mladih ljudi da razviju kreativne potencijale kroz izložbu fotografi ja Moj Niš, grad u kojem želim da živim i zagovaranje kod lokalnih vlasti da takva manifestacija postane tradicionalan događaj.
Centar za inicijative mladih
Kragujevac
1,961.4
Organizacija kampanje za ukidanje zabrane o držanju kućnih ljubimaca u zgradama.
Izida
Feketić
2,485.3
Uključivanje izolovanih porodica sa decom sa invaliditetom u igraonice koje se redovno održavaju za svu decu u Feketiću.
Grupa za samopomoć starijih
Kragujevac
3,219.9
Formiranje grupa za samopomoć starijih; dodatna podrška za prikupljanje lokalnih doprinosa.
Fenomena
Kraljevo
2,767.1

Formiranje centra za žene i decu žrtve nasilja sa SOS telefonom i pružanje savetodavnih usluga i pravne pomoći i formiranje institucionalne mreže podrške.

Žene u akciji
Velika Plana
3,067.9
Obezbeđivanje kvalitetnijih usluga ženama iz ruralnih područja koje su izložene nasilju; dodatna podrška za promociju lokalne fi lantropije.
SPA
Vranjska Banja
2,971.3
Akcija uređenja šetališta kroz dobrovoljni rad dece i ostalih građana/građanki.
Žene na delu
Beograd
7,181.7
Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
Porečje
Vučje
2,985.5
Kampanja za redefi nisanje administrativnog položaja Vučja i decentralizaciju opštine Leskovac.
Udruženje žena Kolevka Bačke
Bač
1,776.4
Prikupljanje i prezentacija kulturnog nasleđa različitih etničkih grupa koje žive u Baču.
Odbojkaški klub Prvi tempo
Sremska Mitrovica
2,013.2
Uređenje terena za odbojku na pesku uz obalu reke i uključivanje mladih ljudi u sportske aktivnosti.
GEA
Knjaževac
943.9
Psihološke i umetničke radionice sa decom iz Zavoda za vaspitavanje omladine i oslikavanje murala na javnom prostoru u saradnji sa ostalom decom iz zajednice.
Green bike
Valjevo
2,651.8
Dobrovoljne akcije čišćenja deponija, zagovaranje boljih opštinskih odluka za odlaganje otpada.
Centar plus
Velika Plana
2,443.3
Akcije i zagovaranje za čistije javne površine.
Ekološki pokret
Vrbas
2,969.7
Organizovanje akcija za recikliranje u lokalnim školama.
Beli štap
Beograd
2,581.3
Otvaranje volonterskog centra Prijatelji sa ciljem poboljšanja kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.
Iskra
Loznica
3,251.0
Prevencija bolesti zavisnosti među mladima i rad sa opštinom na izradi strategije za mlade.
NEC
Vranje
3,263.0
Uređenje parka i igrališta.
Asocijacija romske solidarnosti
Kragujevac
2,763.7
Rad sa romskom zajednicom i lokalnim Biroom za zapošljavanje na pronalaženju
mogućnosti za zapošljavanje Roma.
Aktiv žena
Neradin
2,477.3
Rekonstrukcija i adaptacija 8 starih bunara koji snabdevaju vodom celo selo.
Ekološki pokret Ibar
Kraljevo
3,012.6
Rekonstrukcija objekata pored obale reke.
Udruženje distrofičara
Niš
2,860.5
Zagovaranje kod lokalnih vlasti usmereno na dobijanje prostora za rad za osobe sa invaliditetom u Nišu.
SKATING
Beograd
2,849.0
Kampanja za stvaranje boljih uslova za decu koja treniraju klizačke sportove u Beogradu.
Romski centar
Obrenovac
2,850.7
Rad sa lokalnim vlastima i romskom zajednicom na osnivanju komisije koja će obezbediti jednake uslove za obrazovanje romske dece.
Centar za razvoj civilnih resursa
Niš
3,244.3
Podrška mladim ljudima da praktično primene stečena znanja na časovima građanskog vaspitanja; dodatna podrška za prikupljanje lokalnih doprinosa.
AŽIN
Beograd
3,301.2
Zagovaranje izmene poreskih propisa za neprofi tne organizacije.
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama
Kula
2,540.2
Zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa posebnim potrebama kroz edukaciju i formiranje centra za kopiranje.
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama
Trstenik
2,622.9
Integrativne radionice sa mentalno nedovoljno razvijenom decom i decom iz osnovnih škola iz Trstenika, koje obuhvataju crtanje i ručnu izradu predmeta; organizovanje prodajne izložbe.
Udruženje za razvoj
Majdanpek
2,477.4
Zagovaranje zaštite vodenih resursa u opštini Majdanpek i rekonstrukcija 2 javne česme.
Leskovački okrug
Leskovac
2,985.5
Kampanja za redefinisanje administrativnog položaja Leskovca i decentralizaciju opštine.
Kult
Grdelica
2,985.5
Kampanja za redefi nisanje administrativnog položaja Grdelice i decentralizaciju opštine Leskovac.
Dona
Bajša
1,012.4
Pružanje volonterske pomoći starijim osobama, bolesnim ili bez porodice, i rad sa ustanovama na obezbeđivanju redovnih usluga; dodatna podrška za lokalnu filantropiju.
Neformalna grupa Zeleni izvor
Dubnica
1,603.9
Organizovanje dobrovoljne akcije čišćenja divljih deponija i sklapanje ugovora sa lokalnim vlastima o dugoročnom rešavanju ekoloških problema u Dubnici.
Zaječar 019
Zaječar
3,033.9
Kampanja za uređivanje školskih dvorišta u Zaječaru.
Art link
Beograd
618.7
Omogućavanje javnih nastupa za mlade talentovane umetnike.

 

Aktivne zajednice Crna Gora 2006.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Bona Fides
Bar
2,867.6
Izrada politike za mlade i senzibilizacija omladine, lokalne zajednice i predstavnika lokalnih ustanova kroz organizovanje javnih debata.
Udruženje mladih ekologa
Nikšić
2,580.5
Poboljšanje životne sredine i podizanje javne svesti kroz organizovanje akcija čišćenja i medijsku kampanju.
Udruženje za razvoj građanskog društva
Bijelo Polje
3,011.6
Otvaranje diskusije o učešću građana/građanki u procesu odlučivanja kroz informisanje građana/građanki o mogućnostima koje pruža zakon o lokalnoj samoupravi; rad sa građanima/građankama na defi nisanju problema i pokretanju građanskih inicijativa.
Društvo prijatelja Bjelasice i Komova
Mojkovac
2,712.8
Poboljšanje životne sredine i podizanje ekološke svesti o eroziji zemlje.

 

Aktivne zajednice 2005.

Organizacija
Mesto
Iznos (din)
Vedra
Zemun
194.125,00
Integracija dece sa invaliditetom kroz organizovanje pozorišnih radionica, javne izložbe dečijih umetničkih radova i uspostavljanje saradnje sa obrazovnim institucijama (školom i obdaništima).
Kulturanova
Novi Sad
204.123,00
Oživljavanje kulturnog života i povezivanje starih i mladih kroz organizovanje izložbe fotografi ja o starom Novom Sadu.
Društvo romske omladine Valjeva
Valjevo
191.063,00
Smanjivanje predrasuda o Romima kroz organizovanje javnih izložbi, predstava i tribina povodom proslave svetskog Dana Roma.
Odred izviđača “Josif Pančić”
Niš
179.875,00
Aktiviranje zajednice – građana i institucija u zaštiti i održavanju Gabrovačke reke.
Destinikon
Sjenica
149.260,00
Poboljšati život starih u Sjenici kroz organizovanje slikarskih radionica, druženja i izložbi
Frend
Majdanpek
155.173,00
Integracija osoba sa invaliditetom u zajednicu kroz organizovanje zajedničkih aktivnosti i javne prodajne izložbe radova.
Odred izviđača Kosmaj
Mladenovac
122.445,00
Rekonstrukcija dečijeg igrališta i prikupljanje sredstava za njegovo sređivanje prodajom i recikliranjem starog papira.
Sveta Ana
Kratovo
171.173,00
Oživljavanje sela Kratovo kroz organizovanje akcija čišćenja sela, sportskih turnira za omladinu i etno festivala.
Neformalna grupa
Niš
188.100,00
Organizovanje aktivnosti za decu sa invaliditetom i prikupljanje sredstava putem prodajne izložbe.
Odred izviđača Remizijana
Bela Palanka
204.075,00
Promocija volonterstva i sređivanje lokalne rečne obale.
Neformalna grupa
Čenej
207.810,00
Rekonstrukcija i uređivanje seoskog trga.
Daraži fok
Sombor
82.780,00

Čišćenje i sređivanje obale Dunava u naselju Daraži fok.

Prijatelji dece
Tutin
206.097,00
Integracija dece i negovanje etničke tolerancije kroz zajedničke aktivnosti srpske, bošnjačke i romske dece.
Ekološki pokret
Vrbas
243.552,00
Akcija i kampanja za čišćenje korova ambrozije.
Škola vizuelne komunikacije
Dimitrovgrad
196.849,00
Poboljšanje vizuelnog identiteta Dimitrovgrada kroz akciju oslikavanja fasada mladih srpske i bugarske nacionalnosti.
“Toplica” – odbor za razvoj lokalne zajednice
Prokuplje
142.015,00
Zajedničke aktivnosti srpske i romske dece i sređivanje igrališta u dvorištu romskog obdaništa.
Organizacija mladih
Bačko Petrovo selo
199.293,00
Organizacija festivala Otvori um sa pratećom volonterskom akcijom, kreativnim radionicama i sportskim turnirom.
Asocijacija za razvoj Kladova
Kladovo
175.918,00
Postavljanje rampe za invalidska kolica na ulazu u kulturni centar u Kladovu i organizacija pozorišne predstave i umetničke izložbe.
Artlink
Beograd
205.133,00
Organizacija prve beogradske umetničke letnje škole i okruglog stola Art i biznis.
SPA
Vranjska banja
213.788,00
Promocija zdravih stilova življenja kroz radionice i sportske turnire za decu i mlade Vranjske banje.
Asocijacija romske solidarnosti
Kragujevac
239.404,00
Čišćenje romskog naselja i ilegalne deponije uz sadnju drveća.
Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu
Paraćin
127.245,00
Kampanja za postavljanje i poštovanje propisa o obezbeđivanju mesta za parkiranje za osobe sa invaliditetom.
Udruženje žena Kulpin
Kulpin
248.552,00
Oživljavanje i očuvanje tradicionalnih običaja Slovaka i Srba.
Ekološki pokret Zeleni
Bački Petrovac
171.200,00
Kampanja za uređenje centra u Bačkom Petrovcu.
C-312
Vranje
250.914,00
Kreiranje i prikazivanje dokumentarnog fi lma o deci sa invaliditetom u redovnim školama.
Inicijativa mladih Srema
Sremska Mitrovica
165.144,00
Kampanja i akcija za prikupljanje knjiga i stavranje školskih biblioteka u tri sela u okolini Sremske Mitrovice.
Ekološki pokret “Bela breza”
Kruševac
256.800,00
Kampanja i akcija čišćenja obale i korita reke Rasine.
Neformalna grupa Iskrice
Loznica
210.485,00
Volonterska akcija uređenja školskih dvorišta i krečenje zidova škole, sa takmičenjem u umetničkim radovima.
Klub 21
Subotica
256.800,00
Stvaranje centra i programa za mlade u riziku od delinkvencije.
Putokaz
Beograd
172.000,00
Izgradnja letnje učionice za decu sa teškoćama u razvoju.

 

Aktivne zajednice Crna Gora 2005.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)
Omladinski centar Crne Gore
Podgorica
2.493,00
Aktiviranje mladih kroz akciju čišćenja i krečenja šest škola u Podgorici da bi se uklonili grafiti.
Ekološko udruženje “Skadarsko jezero”
Virpazar
2.145,00
Čišćenje obale Skadarskog jezera u zajedničkoj akciji učenika različite etničke pripadnosti.
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja
Bijelo Polje
2.960,5
Kampanja u zajednici protiv nasilja nad ženama.

 

Aktivne zajednice 2004.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)

Udruženje za napredna istraživanja - ARA

Umka

2,500.00

Mobilizacija građana za učešće u akcijama zaštite životne sredine i rekonstrukcija parka u Umci.

Lira

Užice

2,500.00

Organizovanje dečjeg muzičkog festivala s ciljem podsticanja i izgradnje veza između dece različitog etničkog porekla i socijalnog stanja.

NVO Udruženje stvaraoca Palanke - Stanoje Glavaš

Smederevska Palanka

2,481.39

Podrška mladim talentima u organizaciji umetničke kolonije, izložbe slika, književnih i muzičkih večeri.

Odred izviđača 
‘Majdanpek odred’

Majdanpek
2,500.00
Poboljšanje prirodne sredine Majdanpeka kroz akcije čišćenja, registrovanje divljih deponija i medijsku kampanju.

OLI

Sokobanja
2,500.00
Psihosocijalna podrška prevazilaženju trauma kod hospitalizovane dece.

Dunavski venac

Beograd

1,430.00

Povećanje zastupljenosti građana u organima lokalne samouprave da bi mogli učestvovati u procesu donošenja odluka i pronaći rešenja za brojne probleme s kojima se suočavaju opštine na periferiji Beograda.

Čvorak

Sombor
2,495.00

Organizacija tradicionalne proslave Ivanjdana koja povezuje stare i mlade i jača osećaj zajedništva među stanovništvom.

Stablo

Kragujevac
2,290.00

Integracija Romske populacije u lokalnu zajednicu i poboljšanje položaja Roma.

Udruženja građana Bačko Petrovo Selo

Bačko Petrovo Selo
2,450.00

Aktiviranje i osnaživanje ekonomskog položaja žene u lokalnoj zajednici kroz oživljavanje tradicionalne poljoprivredne proizvodnje krastavaca.

KEC

Kruševac
2,500.00

Kampanja i radionice sa ljudima iz različitih sektora (državni i privatni) o mogućnostima proizvodnje i upotrebe lekovitig bilja u medicinske svrhe i postavljanje osnova za održiv razvoj u ruralnim područjima oko Kruševca.

Mitrovačke kockice

Sremska Mitrovica
2,425.00

Pokretanje omladinskog i dečjeg programa na lokalnom radiju.

Beau Green

Niš
2,500.00

Rekonstrukcija igrališta oko doma u Nišu.

Dečje znanje

Novi Sad

2,488.00

Integracija dece srpske, romske i mađarske nacionalnosti kroz kreativne radionice i interaktivne edukativne programe.

Impuls

Tutin

2,375.00

Organizovanje aktivnosti u Sandžaku povezane sa svetskom kampanjom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama ".

Paraplegičari Mačve

Šabac
2,375.00

Smanjivanje predrasuda o invaliditetu kroz rad sa decom u školama, distribuciju letaka i medijsku prezentaciju problema s kojima se suočavaju lica sa invailiditetom u Šapcu.

Romski centar
Obrenovac

1,768.00

Uključivanje romske dece u redovnu nastavu kroz rad sa njihovim porodicama i Centrom za socijalni rad.

Snaga sela
Kljajićevo

2,492.00

Adaptacija postojeće zelene površine u eko-park.

Talas
Aleksinac

2,437.50

Motivisanje mladih ljudi da učestvuju u kulturnim i umetničkim dešavanjima, kroz osmišljavanje i planiranje akcija.

Neda

Zaječar

2,096.00

Proslava Dana ljudskih prava, 10-og decembra kroz ulične manifestacije.

NLO
Novi Sad
2,481.00

Jačanje i promovisanje prava na različitu seksualnu orijentaciju, kroz pozorišne predstave, radionice i sportske aktivnosti za žene homoseksualne orijentacije.

ACT Žene
Beograd
2,480.00
Interaktivna ulična manifestacija protiv nasilja na ženama na Dan ljudskih prava.

 

Aktivne zajednice Crna Gora 2004.

Organizacija
Mesto
Iznos (EUR)

Team Zelenih

Budva

840.00

Edukacija i motivisanje mladih kroz ekološke radionice; medijska kampanja, edukacija i organizacija i sprovođenje mini ekoloških projekata od strane mladih.

Omladinski Centar Crne Gore

Podgorica

2,497.00
Akcija čišćenja i sređivanja dečjeg igrališta u centru Podgorice koje se trenutno koristi kao divlje parkiralište.

  

 

 

 

O nama | Donacije | Razvoj filantropije | Javne politike | Usluge | Doniraj | Uspešne priče | Kontakt | Arhiva

Početna stranica | Uslovi korišćenja | Administrator